Selský způsob uchování česneku po celý rok bez klíčení a hniloby

                   

Pokud máte velkou zásobu česneku, určitě není na škodu si ho uschovat a využívat ho třeba po celý rok. K tomu je ale zapotřebí několik pravidel, které vám pomohou česnek uložit tak, aby vám neuhnil a také nevyklíčil. Pokud vám přeci jen vyklíčil, můžete ho ještě uložit. Větším klíčením ale ztrácí své nutriční hodnoty, stroužky začínají vysychat a uvnitř česnek zezelená. Není už tak voňavý ani chutný jako čerstvý.

Naučíme vás skladovat česnek krok po kroku

Pokud si chcete česnek uschovat na horší časy, poradíme vám, jak na to.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Nejdříve musíte oddělit stroužky česneku.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Poté si vezměte silikonový čistič česneku, který vám pomůže při loupání.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Vložíte do něj jeden stroužek česneku a otáčíte jím na stole a tlačíte do něj dlaní. Takto postupujte s veškerým množstvím česneku. Pokud na stroužcích uvidíte nedostatky, odstraňte je nožem.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Poté česnek protáhněte buď mlýnkem na maso, nebo ho vytlačte přes lisovač na česnek.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Pokud mají stroužky uvnitř zárodky, je potřeba je rozkrojit na polovinu a všechny odstranit. Česnek tím získá jiné chuťové vlastnosti, které nejsou žádoucí.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Následně česnekovou směs dejte do plastových sáčků. Do každého alespoň tři polévkové lžíce. Rozložte směs v rovnoměrné vrstvě, která bude silná asi 3 mm. Musíte získat obdélníkovou desku.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Pomocí pravítka rozdělte desku na kostky, které mohou být jakkoliv velké, například 2×2 cm.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Takto ohraničené kousky směsi vložte společně s něčím, co sáček zatíží, do lednice. Tvar kostek by měl být zachován.

iZdroj obrázku: Imgur / Hana Nesmen

Stačí vyndat několik kostek a můžete česnek použít

Takto zamražený česnek můžete použít po celý rok. Stačí jen uříznout tolik kostek směsi, kolik budete potřebovat. Zmrazte česnek nejlépe ještě v době, kdy neklíčí. Jinak budete mít spoustu práce s odstraňováním kazů a vad, které by do mrazáku s česnekem přijít neměly.

Rada na závěr: neskladujte mražený česnek například s ovocem a zeleninou, protože by mohly „načichnout“. Raději ho dejte k masu, na které pak česnek použijete.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články