Šípky jsou na podzim nenahraditelné. Pomohou vám zvládnout podzimní nachlazení

                   

Když je podzim v plném proudu, je dobré myslet více na své zdraví a na stav své imunity. A možná ani netušíte, že vhodný pomocník vám může růst na zahradě nebo v okolí vašeho domova. Řeč je samozřejmě o dobře známém šípku. Šípky obsahují vitamin C, vitaminy B, provitaminy A, přírodní cukry, organické kyseliny a málo tříslovin. Vnitřní semena obsahují také vitamin E.

Lék přímo ze zahrádky

Šípkový čaj se používá na doplnění vitaminů v těle, zlepšuje ale také vstřebávání železa. Doporučuje se pro preventivní ochranu organismu v průběhu celého roku, a zvláště pak v období chřipek a nachlazení. Pomůže při horečnatých nemocech, často se kombinuje s lípou nebo bezem.

Jak si připravit základní šípkový čaj, který vám pomůže doplnit vitamíny a obrnit se před náporem virů? Připravte si především 2–4 lžíce drcených šípků, které přelijte litrem studené vody a nechte je louhovat po dobu 1–6 hodin, ideálně třeba přes noc. Potom přiveďte směs k varu a nechte odstát asi 15 minut.

Sběr plodů na sušení nezaspěte

Šípky můžete sbírat a usušit. Jak ale poznat, kdy je ten pravý čas? Na sušení sbíráme dobře vyzrálé tvrdé plody dřív, než je zasáhne mráz. Přemrzlé plody měknou a hodí se pak už jen na víno či marmeládu, ale musí se rychle zpracovat, jelikož se snadno kazí. Na sušení se už nehodí. Samotné sušení provádíme při nízkých teplotách do 50 stupňů, proto buďte zejména opatrní při sušení v troubě. Sušíme, dokud nejsou plody temně červené, křehké a lámavé tak, že vydávají praskavý zvuk. Špatně usušené šípky snadno plesniví.

Kromě čaje lze ze šípků připravit i zavařeniny nebo oblíbené víno. Příprava marmelády probíhá velmi podobně jako i u jiného ovoce. Řadě lidí ale vadí poměrně výrazná semínka, je to nicméně otázka chuti a preference. V každém případě se dají tyto plodiny užít na řadu způsobů a získat díky nim nutné vitamíny a minerály.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články