Skladování česneku od zimy až do jara. Správné způsoby vám zaručí jeho čerstvost

                   

Česnek je velice zdravým a také chutným kořením, které dodává každému pokrmu specifickou chuť. Někdo jej používá do omáček, jiný do špenátu, někteří jej dokonce konzumují jen tak – syrový nebo naložený. Nicméně, aby nám česnek dodal veškeré jeho pozitivní účinky, musí být především čerstvý. V tom nám nejvíce pomůže jeho správné skladování přes zimu až do jara.

Nepodceňte přípravu

Prvním pravidlem je důkladné vysušení hlav po sklizni. Udržujte palice česneku v dobře větrané místnosti po dobu 5 dnů. Poté kořínky, listy a palice odstřihněte nůžkami. To je nezbytný základ, jak si připravit česnek k uskladnění. V opačném případě, pokud byste jej nenechali vyschnout, měl by tendenci začít plesnivět. Mezi základní způsoby skladování pak především patří:

  • Studená nebo teplá metoda
  • Uvázání do copu
  • V košíku
  • V pytlích
  • Ve skleněné nádobě
  • V soli
  • V nylonové nebo síťované punčoše

Studená nebo teplá metoda

Palice česneku ponořte do studené vody a skladujte při teplotě 2 – 4 stupňů. Můžete je umístit do lednice nebo do sklepa. Jedná se o nejčastější metodu pro zimní skladování česneku. Naopak při teplé metodě palice skladujte při teplotě 16 – 20 stupňů na místě, kde je nízká vlhkost. Tento způsob je vhodný pro jarní skladování česneku.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

V copu

Ze zhruba 20 hlav upleťte cop a uložte do chladné místnosti.

V košíku

Umístěte palice česneku do košíku, dřevěné krabice nebo krabice z lepenky a uložte na chladné, tmavé místo. Čas od času zkontrolujte, zda se česnek nepoškodil.

V pytlích

Nedříve vložte česnek do látkového pytlíku a následně do plastového sáčku, který nemusíte uzavírat. Uchovávejte v lednici.

Ve skleněné nádobě

Vložte česnek do sterilizované nádoby, zakryjte plastovým víkem a uložte do chladničky.

V nylonové nebo síťované punčoše

Vsuňte malý počet palic česneku do nylonové nebo síťované punčochy a zavěste někde ve sklepě.

V soli

Nasypte vrstvu soli do nádoby, vložte česnek a poté zasypte další vrstvou soli a uskladněte.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články