Česnek je velice zdravým a také chutným kořením, které dodává každému pokrmu specifickou chuť. Někdo jej používá do omáček, jiný do špenátu, někteří jej dokonce konzumují jen tak – syrový nebo naložený. Nicméně, aby nám česnek dodal veškeré jeho pozitivní účinky, musí být především čerstvý. V tom nám nejvíce pomůže jeho správné skladování přes zimu až do jara.
Nepodceňte přípravu
Prvním pravidlem je důkladné vysušení hlav po sklizni. Udržujte palice česneku v dobře větrané místnosti po dobu 5 dnů. Poté kořínky, listy a palice odstřihněte nůžkami. To je nezbytný základ, jak si připravit česnek k uskladnění. V opačném případě, pokud byste jej nenechali vyschnout, měl by tendenci začít plesnivět. Mezi základní způsoby skladování pak především patří:
- Studená nebo teplá metoda
- Uvázání do copu
- V košíku
- V pytlích
- Ve skleněné nádobě
- V soli
- V nylonové nebo síťované punčoše
Studená nebo teplá metoda
Palice česneku ponořte do studené vody a skladujte při teplotě 2 – 4 stupňů. Můžete je umístit do lednice nebo do sklepa. Jedná se o nejčastější metodu pro zimní skladování česneku. Naopak při teplé metodě palice skladujte při teplotě 16 – 20 stupňů na místě, kde je nízká vlhkost. Tento způsob je vhodný pro jarní skladování česneku.
V copu
Ze zhruba 20 hlav upleťte cop a uložte do chladné místnosti.
V košíku
Umístěte palice česneku do košíku, dřevěné krabice nebo krabice z lepenky a uložte na chladné, tmavé místo. Čas od času zkontrolujte, zda se česnek nepoškodil.
V pytlích
Nedříve vložte česnek do látkového pytlíku a následně do plastového sáčku, který nemusíte uzavírat. Uchovávejte v lednici.
Ve skleněné nádobě
Vložte česnek do sterilizované nádoby, zakryjte plastovým víkem a uložte do chladničky.
V nylonové nebo síťované punčoše
Vsuňte malý počet palic česneku do nylonové nebo síťované punčochy a zavěste někde ve sklepě.
V soli
Nasypte vrstvu soli do nádoby, vložte česnek a poté zasypte další vrstvou soli a uskladněte.