Skladujte zeleninu správně. Vydrží vám až do další sklizně

                   

Když už máte zahrádku, která vám plodí zeleninu i ovoce, jistě vás zajímá také to, jak tyto produkty správně skladovat, aby vám vydržely co nejdéle. Pravdou totiž je, že málokdy zvládnete veškerou úrodu spotřebovat naráz a většinou se vám hodí uchovat si trochu kvalitních vitamínů také na období podzimu a zimy.

Odrůda je nejdůležitější

Skladovatelnost zeleniny ovlivňujeme už na zahradě. Například vhodně vybraná a ve správné době vysazená odrůda může vydržet až do další sklizně. Základní rozlišení je především mezi ranými a pozdními odrůdami. Zatímco ty rané se na dlouhodobější skladování příliš nehodí, pozdní jsou na tom o poznání lépe. Pro skladování jsou vhodné odrůdy, které mají lepší schopnost odolávat napadení patogeny.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Pokud se v tom sami úplně nevyznáte, nechte si jednoduše poradit od odborníků. Míru toho, jak dlouho vydrží plodiny v poživatelném stavu, také ovlivňuje jejich výživa už během doby růstu. Jde tedy o složení půdy i hnojiva, které využíváte. Především nadbytek dusíku negativně ovlivňuje velikost rostlin, pevnost pletiv, látkové složení a v konečném důsledku i skladovatelnost. Důležitý je především přísun draslíku a vápníku, který chrání zeleninu před plísněmi a houbami.

Aby zelenina vydržela celou zimu

Kritická je také správná doba sklizně. Pokud zeleninu sklidíme předčasně, má konzumní část ještě nevyzrálá pletiva, která budou rychle vadnout a budou náchylnější na výskyt chorob. Také opožděná sklizeň je problematická, neboť zelenina může namrznout. Vychytat ten správný moment tedy není snadné, ale rozhodně se vám to díky radám i vlastním zkušenostem může podařit.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Při samotné sklizni pak hraje klíčovou úlohu především šetrnost. Člověk má samozřejmě tendenci se zeleninou různě házet, ale jakékoliv potlučení nebo mechanické poškození urychluje hnilobné procesy. Zacházejte tedy s jednotlivými kusy šetrně a snažte se je nijak nepoškodit. Zeleninu skladujte ideálně v suchém bezmrazém sklepě, tam je pravděpodobnost dlouhého a úspěšného skladování nejvyšší.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články