Česnek vám v domácnosti vydrží opravdu dlouho. O tom, jakou bude mít chuť a jak silné budou jeho léčivé účinky, ale rozhoduje, jak ho budete skladovat. I když je tato potravina celkem nenáročná, na skladování má pár zásad. Když je dodržíte, bude česnek chutnat dokonale velmi dlouho.
Proč mít česnek v domácnosti
Každé stavení v minulosti zdobil zavěšený sušený česnek. Podle pověr vyháněl zlé duchy, ale také byl levnou ingrediencí, která dlouho vydrží a hodí se téměř do každého jídla. V zimě svým uživatelům dodává pevné zdraví a v jiném období dokáže zpestřit obyčejný pokrm svým výrazným aroma a pikantnější chutí. Aby si ale takové vlastnosti zachoval, musí ho jeho majitelé správně skladovat.
Sklízejte ve správný čas
Se sklizní vždy vydržte až do dne, kdy bude sucho a zemina nebude vlhká po dešti. Česnek nechte na vzduchu usušit a dávejte pozor, aby nevstřebával vlhkost z místnosti. Raději zvolte suché a teplé místo. Až bude česnek dokonale usušený, což poznáte podle toho, že vám bude šustit v dlani, uřízněte mu stonek.
Vysokou trvanlivost mají hlavně letní odrůdy česneku. Ten zimní brzy začne hnít a klíčit. Pak už ho raději nekonzumujte.
Skladování
Jakmile bude česnek usušený, najděte mu tmavé a suché místo. Může jít o krabici nebo plátěný pytel. Zimní česnek skladujte při teplotě od -2 do +2 stupňů a letní nenáročnější odrůdy můžete v domácnosti mít v teplotě až do 20 stupňů.
Při skladování některé ženy ještě stále používají metodu pletení do copánku. V takovém případě jsou stoky vzájemně propleteny a česnek se může zavěsit na stěnu pomocí háčku. Takto je lze zavěsit také moderním způsobem pomocí nylonové punčochy. Česnek má v takovém případě i dekorační funkci.
Pokud vám česnekové copánky nepřijdou jako ideální dekorace a chcete je mít někde uklizené, volte lepenkovou krabici. Nezapomeňte do ní však vytvořit větší otvory, aby skrze ni proudil vzduch a česnek vám brzy nezačal hnít. Taky jej neuchovávejte v blízkosti řepy, zelí, mrkve a brambor.
Pomůže vám i chladnička
Jestliže chcete mít tuto ingredienci neustále po ruce pro vaření, můžete ji uchovávat také v chladničce. Zde vydrží o něco méně, a to dva až tři měsíce. Lepší chuť a vůni si uchová v případě, když oloupaný česnek vložíte do zavařovací sklenice a zajilete olejem. Také olej díky česneku získává výbornou vůni, a proto jej pak můžete použít na saláty nebo polévky.