Správné skladování cibule, aby byla stále svěží a čerstvá až do jara

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Cibule je zkrátka základem jakékoliv kuchyně. V české gastronomii se používá velice často k přípravě nejrůznějších omáček, masových směsí, nebo těch zeleninových. Bez cibule by pokrmy nebyly tak chutné, jak je známe. Abyste si nemuseli cibuli kupovat, můžete si ji jednoduše vypěstovat na zahrádce, pokud jí disponujete. Nyní vám poradíme jak na sklizeň a skladování cibule. Tyto praktické tipy pomohou zachovat plodiny stále čerstvé a svěží.

Jak poznat zralé cibule a kdy je sklízet?

Obecně se cibule sklízí v polovině července. Délka jejího růstu se pohybuje mezi 90 až 120 dny. Zralé plody poznáte celkem snadno. Slupka je sušší, v okolí opadaná, stonek je tenký a také prosušený. V tento moment přistupte k samotné sklizni. Vyberte si den, který bude slunečný a teplý s nulovými srážkami. Plody cibule vyjměte z půdy, dobře očistěte a ponechte vyskládané na zemi vedle sebe. Tak byste je měli nechat sušit alespoň 7 dní, ideálně na slunci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak dál postupovat po sklizni cibulí?

Někdy se může stát, že cibule po vyjmutí z půdy zezelená ve stonku. Proto zkušení zahrádkáři doporučují stonek ohnout, tím se urychlí proces sušení. Dále postupujte následovně:

  • Cibuli při sušení na zahradě pravidelně obracejte. Slunce plody nejen dokonale vysuší, ale i dezinfikuje. Při nepřízni počasí cibuli skliďte na půdu, nebo do podkroví.
  • Až cibulové hlavy budete věšet na sušák, nebo šňůru umístěnou na půdě, sloupněte z nich nejprve svrchní vrstvu.
  • Po vysušení zkraťte stonek cibule tak, aby byl dlouhý jen 4 až 6 centimetrů.

Skladování cibule v interiéru

Před uskladněním cibule plody zkontrolujte, zda jsou neporušené. Pak je umístěte do temné, suché a chladné místnosti. Ideální bude například sklep, nebo spíž. Z cibulí je možné smotat copánky a umístit je na háček. Plody je vhodné rovněž umístit do dřevěné krabice, nebo bedýnky. Některé hospodyňky dokonce cibule uchovávají tak, že je zasypou křídou, nebo cibulovými slupkami. Co se týká křídy, lze použít 200 gramů na 10 kilogramů cibule. Křídový prášek pohltí vlhkost a zabrání naklíčení a tvorbě hniloby.