2 nepříjemné chyby při zalévání okurek, kvůli kterým je v ohrožení celá letošní úroda. Bohužel se jich dopouští leckdo

                   

Pokud i na vaší zahradě roste okurka setá (Cucumis sativus), pak byste se měli seznámit se základními zásadami jejího pěstování. Mezi největší problémy patří správná zálivka. Důležitá je nejenom doba, vhodná pro zálivku okurek, ale i objem poskytované tekutiny nebo její teplota. Projděte si všechny důležité body krok za krokem a už nikdy neuděláte při péči o svou oblíbenou plodovou zeleninou chybu.

Jak často zalévat okurky

Při zálivce okurek platí zajímavé pravidlo. Dokud jsou sazenice malé, je vhodné je zalévat spíše častěji a v menších dávkách. To se ovšem změní ve chvíli, kdy okurky začnou kvést. V této chvíli je třeba systém zálivky trochu změnit. Zatímco v prvním případě je vhodné zalévat okurky každý den v množství přibližně 1,5 litru na rostlinu, od počátku kvetení je třeba přístup změnit.

Okurky zalévejte pouze každý druhý nebo třetí den podle vlhkosti substrátu. Objem zálivky však značně navyšte – jedna vzrostlá rostlina může spotřebovat i deset litrů vody. Nutné je samozřejmě okurky zalévat postupně, aby se voda stihla do substrátu vsakovat. V opačném případě nebude mít tato zálivka příliš velký efekt.

Voda o správné teplotě

Dalším důležitým bodem je teplota zálivky. Okurky nemají rády studenou vodu – to je zkrátka fakt. Pokud je zalijete studenou vodou přímo z kohoutku, způsobíte jim šok, který je dokáže doslova zarazit v růstu. A pokud by k tomuto jednání docházelo opakovaně, mohou okurky velmi rychle uhynout.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

A jakou teplotu by tedy voda měla mít? Minimální teplota, kterou snesou, je 20 °C. Ideální je však ta o teplotě 25 °C. Pokud tedy pěstujete okurky ve skleníku, nechte konve se zálivkovou vodou ohřát alespoň přes noc. V tu chvíli bude mít ideální teplotu, která okurkám nijak neublíží. Tento krok se opravdu vyplatí. I takováto drobnost totiž může rozhodnout o úrodě nebo neúrodě této oblíbené zeleniny.

Další tipy pro zálivku okurek

Okurky nesmí nikdy vyschnout, jinak uhynou. I z většího přísušku se velmi těžce vzpamatovávají. Abyste něčemu podobnému předešli, měli byste vsadit na vhodný mulč. Okurky zamulčujte například slámou, čerstvě posekanou trávou nebo alespoň kompostem. Mulč zabrání příliš rychlému odpařování vlhkosti. Jeho vrstvu je však třeba pravidelně doplňovat.

Vždy však toto opatření nestačí. Občas musíte zkontrolovat i strukturu substrátu. Nesmí se na něm utvořit slitý škraloup. To se může stát na záhonku s volně pěstovanými okurkami, a to tehdy, kdy zahradu zalije prudký déšť a vzápětí záhon vysuší slunce. Tento škraloup je třeba rozrušit například motyčkou, jinak může dojít k přehřátí kořenů a následně k úhynu rostliny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Hnojení okurek banánovou slupkou

Okurky patří mezi plodovou zeleninu a jako takové potřebují mnoho živin. Dodat jim je můžete i prostřednictvím zálivky a stačí k tomu využít kuchyňský odpad. Vzhledem k tomu, že voda musí nejméně přes noc odstát, můžete tohoto aspektu využít. Pokud do zálivkové konve přihodíte jednu slupku od banánu (jde o množství pro pětilitrovou konev) a necháte ji vylouhovat, dodáte okurkám mnoho živin.

Slupky od banánů obsahují především fosfor, vápník, hořčík a draslík. Najdete v ní také jednoduché i složené cukry, třísloviny a saponiny. Třísloviny brání rozvoji bakterií a plísní a saponiny velmi efektivně pomáhají rostlině v boji proti škůdcům a nemocem. A nesmíme zapomenout ani na laktázu, která velmi účinně neutralizuje škodlivé látky a obnovuje úrodnost půdy.

Jakou plodovou zeleninu budete letos pěstovat?

Důležitým bodem péče o okurky je i jejich zaštipování
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články