Šrucha je plevel, který se hodí do salátů i léčí

                   

Plazí se po chodnících na venkově i ve městě. Ať už vás napadlo cokoliv, mluvíme o rostlině jménem Šrucha zelná, která se v posledních několika letech rozmnožila téměř na celém území republiky. Většina zahrádkářů se jí zbavuje, ničí ji pomocí herbicidů, vyhazuje ji na kompost. Nejenže je to zbytečné, protože šrucha jen tak zabít nejde, ale je to i veliká škoda. Je to totiž chutná a velmi zdravá zelenina.

Šrucha zelná (latinsky portulacea oleracea) je často k nalezení v mezerách chodníků a na vyšlapaných městských trávnících. Často ji ale nalezneme i na svých zahradách, kde se zabydlí obvykle na tom nejméně vhodném místě, a proto ji spousta zahrádkářů právě nemiluje. Je to poněkud nevzhledná plazivka, která má načervenalé lodyhy a dužnaté lístky. Oč je nenápadnější, o to je užitečnější.

Z chodníků ji sice sbírat nebudeme, ale pokud ji ukořistíme ze svého záhonku, nic nám nebrání zařadit ji do svého jídelníčku. Je to dobrý nápad zejména během horkého léta. Šrucha má totiž zázračnou schopnost ochlazovat organismus. Jako léčivka je mimochodem ceněná už tisíce let a znali ji už lékaři ve starověké Číně.

Špenát nebo do pomazánky

Použití Šruchy zelné v kuchyni má širokou škálu možností. Je totiž velmi chutná a coby zelenina se dříve na zahrádkách cíleně pěstovala. Rychle roste a od výsevu ke sklizni je připravena zhruba během 3 týdnů. Sice je to jednoletka, ale množí se celkem snadno sama. Stačí jednu rostlinku nechat vykvést a vysemenit a nemusíme se bát, že by napřesrok zmizela. Pozor ale, když nasadí na květ, její listy zhořknou a přestávají být poživatelné.

Po sklizni ji můžeme použít jako chutnou nakyslou a křupavou přísadu do zeleninových, ale třeba i těstovinových salátů, můžeme ji přidat jako oživení do špenátu, případně udělat špenát pouze z jejích listů, hodí se i do různých pomazánek nebo k míchaným vajíčkům. Poživatelná jsou také poupata jejích květů, které lze naložit do solného nálevu jako kapary, nebo jen tak syrové přidat třeba do zeleninového salátu. Listy i poupata je možné také jen tak opražit na pánvi nebo ji přidat i do omáček či polévek.

Léčivka proti zánětům i horečce

Tato dužnatá rostlina je plná vody, ale také spousty dalších vitaminů a minerálů, jako je vitamin C, E, B1, B2, B3, provitamin A, fosfor, vápník, zinek, hořčík, železo a dokonce i omega-3 mastné kyseliny a opěvovaný anti-aging koenzim Q10, což je složení, které ji činí vhodným i jako složku domácích pleťových krémů a hojivých mastí. Šťáva šruchy totiž umí dezinfikovat a léčit rány i spáleniny od slunce, mírní zánětlivé procesy a urychluje hojení kůže, což její použití do krémů ještě umocňuje. Při vnitřním užití zlepšuje trávení, snižuje obsah tuků a cholesterolu v krvi a mírní také záněty žaludku a střev. Protože zlepšuje peristatiku střev, je účinným lékem proti zácpě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články