S touto bylinkou většina z nás jarní sezónu začíná. Listy pažitky pobřežní pravé (Allium schoenoprasum subsp. schoenoprasum, syn. Allium schoenoprasum subsp. Riparium) se totiž díky své mírné štiplavosti skvěle hodí do jarních pomazánek i salátů. Ovšem zakoupené sazenice jen málokdy vydrží až do konce roku. Řešením proto může být správný výsev. Nestačí však pouze zakoupit semínka z obchodů. K jejich skvělému startu se totiž musíte prohřát a prosolit.
Návod starých mistrů zahradníků
Pažitka se obvykle množí na podzim dělením trsů. Ale pokud nemáte na zahradě „to štěstí“ na silnou pažitkovou kulturu, nevadí. Vše ještě můžete zachránit dubnovým nebo květnovým výsevem. A co by mu mělo předcházet? Pažitka trpí zejména v počátečních stádiích vývoje celou řadou chorob. A právě těm je třeba předejít.
Semínka proto nejdříve dobře omyjte (je-li to třeba) a poté je osušte. Měly by si pobýt sedm dní v teplotě 20-25 stupňů. Takto lze uchovat i podzimní semínka, která chcete použít při jarní výsadbě. V takovém případě je třeba ta již usušená umístit do prodyšného textilního nebo papírového sáčku a uchovávat mimo dosah vlhkosti a tepla.
Jak semínka nastartovat těsně před výsadbou
Ani výše uvedený postup vám však nezaručí, že bude vše přesně podle vašich představ, některé choroby totiž mohou sušení přežít. A jak si s nimi tedy poradit? Za pomoci obyčejného minerálu, který máte zcela jistě doma – kuchyňské soli. Budete potřebovat jeden litr teplé vody a jednu polévkovou lžíci soli (asi 10 gramů). Pažitku do tohoto roztoku naložte na tři hodiny.
Poté semínka opět dobře osušte a ošetřete je poslední pojistkou – manganistanem draselným. Rozmíchejte ho ve vodě tak, aby měla tmavou barvu, a semínka namočte na dvě hodiny. Tento čas bohatě stačí na to, aby byly zničeny i ty nejodolnější zárodky chorob. Semínka poté omyjte, osušte a vysejte na vhodné místo – nejlépe do zeminy s přídavkem písku. Uvidíte, jak se tu vaší pažitce bude dařit.