Tajemství úspěšného pěstitelství jahod zaručí každoročně neskutečně bohatou sklizeň a sladkou chuť

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zahradní jahody jsou první bobule, jsou voňavé a nejchutnější. Kdo chce mít velkou sklizeň, musí splnit některé podmínky ke správnému růstu. Pro pěstitele je rájem, pokud si mohou natrhat tolik jahod, kolik unesou. Dají se dát do koláče, nebo si je můžete dát jen tak s cukrem. Hodí se skvělé také do džemů.

Jaká jsou tajemství úspěšného pěstitelství jahod? 

Podstatou je kvalitní rostlinný materiál. Jahody si můžete buď vysadit ze semínek, které běžně seženete v zahrádkářství nebo supermarketu. Pokud chcete jahody rozmnožit z již vyrostlého keře, ponechte si malý královský, ze kterého odstraňte stonky, kromě jednoho, ze kterého budete pěstovat další. Většina rozet zakoření sama, stačí je pouze zalévat a hnojit. 

Maximální sklizeň přijde v prvních třech letech, poté počet plodů klesá a bobule se také zmenšují. Jestliže chcete získat úrodnou sklizeň, odstraňte knír. Půda, ve které jsou jahody zasazené, by měla být pořád vlhká. Kořeny jahod jsou totiž slabé a navíc se nacházejí v horní vrstvě půdy, která rychle vysychá. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Můžete vytvořit kapkovou závlahu nebo položit mulčovací slámu – tím vyřešíte problém, ale pouze částečně. Pokud ale spojíte obě varianty dohromady, můžete si být jisti, že se vašim jahodám dobře povede. 

Jahody mají rády minerální hnojiva

Organické látky byste na jahody vůbec neměli používat. Jakmile nasněží, nakrmte je trusem ptáků. Tím eliminujete hladovění dusíkem a v létě hnojte bylinkami. Remontantní jahody by se měly hnojit každé dva týdny. Obrovská sklizeň těchto lahodných plodů pak bude zajištěna. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V srpnu mezi řádky plodů zasejte zelené hnojení. Pomohou oddálit sníh a ochrání jahody před velkými mrazy. Na jaře jsou hnojiva vykopány a leží v zemi. Během vegetace byste měli jahody postupně zbavovat plevele a mulčovat meziřadí. Suché a jinak zbarvené listy také odstraňte. 

I po sklizni byste se o záhonek měli postarat. Stále ho zalévejte a udržujte čistý a bez plevele. Suché a poškozené listy odstraňte, ale už je zbytečné hnojit. Někteří pěstitelé jahody posečou a ponechají pouze srdíčka. Někdy ale hrozí vymrznutí jahod. Pro výsadbu dalších jahod si nechte jen tolik odnoží, které budete opravdu potřebovat. Na rozmnožení použijte jen nejsilnější a nejkvalitnější dceřiné výhonky. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud bydlíte v panelákovém bytě, některé odrůdy jahod si můžete vypěstovat i na parapetu nebo na balkoně. Stačí si vybrat správný druh a můžete si vychutnat každý den několik plodů, které můžete skladovat několik dní v lednici.