Víme, proč naše babičky svazovaly před sklizní listy česneku. Důvod vás překvapí a úroda také

                   

Snad každý z nás chce, aby se právě na jeho záhonku urodily ty nekrásnější a největší palice česneku kuchyňského (Allium sativum), zvaného též česnek setý. A někdy k tomu stačí i jeden docela malý trik. Naučíme vás, jak ho správně používat. Svazování listů česneku totiž rozhodně nepatří mezi zastaralé metody, které patří do starého železa. Pomoci vám může i dnes.

Když se blíží sklizeň začněte svazovat

Je všeobecně známo, že česnek by se před sklizní už neměl zalévat. A to nejméně týden, jinak hrozí, že budou jeho palice příliš nacucané vodou – a následně podlehnou plísni a hnilobě. Ovšem ve stejném termínu, kdy přestanete se zálivkou, byste měli udělat i další věc.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Vezměte dlouhé listy česneku a svažte je dohromady. Nepotřebujete k tomu žádný provázek ani nic podobného, jen na nich jednoduše udělejte uzel. Jsou-li listy opravdu dlouhé, pak klidně i dva. Nikdy je však příliš neutahujte, zablokovali byste v nich totiž proudění živin. A to rozhodně není žádoucí, ba právě naopak.

Proč svazování listů česneku funguje

A o co vlastně při této praktice jde? Ve hře je přirozené chování česneku, jenž se snaží před dozráním stáhnout co nejvíce živin z listů zpět do palice. A právě svazování listů, které je udrží v co nejrovnější pozici, by k tomu mělo pomoci. Vliv má nejenom na zralost, ale i na skladování. Takto ošetřený česnek totiž vydrží déle.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

A v neposlední řadě díky tomu získáte i palice doslova nabité živinami. Ve hře jsou především vitamíny A, B a C. Ovšem nesmíme zapomínat ani na minerální látky v čele se selenem, vápníkem a jódem. A zdatně jim sekundují také prospěšné flavonoidy, steroidní a triterpenové saponiny, lektiny, polysacharidy a samozřejmě i lutamylpeptidy.

jak poznat, kdy je česnek zralý ke sklizni

Česnek pěstovaný ze semínka svazování nepotřebuje

Tento postup má ovšem jednu výjimku. Pokud si udržujete vlastní česnekovou kulturu, pak ji nejspíš čas od času obnovujete tím, že si česnek vypěstujete pěkně postaru – od semínka. Dynamika růstu takto vypěstovaných rostlin je ovšem trochu jiná a se svazováním si u nich starosti rozhodně dělat nemusíte. Živiny si beze ztrát stáhnout zpět i bez tohoto kroku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články