Vlašské ořechy správně uložte a vydrží vám chutné až do příští sezony

                   

Urodily se vám letos hojně vlašské ořechy a vy přemýšlíte, co s nimi udělat? Možná jste jich velkou část využili do vánočního cukroví nebo rozdali po rodině a známých, ale pokud vám ještě nějaké přebývají, je nejlepším nápadem uložit je tak, jak to dělávaly už naše babičky. Tak vám vydrží až do příští sezóny a vy je máte kdykoliv po ruce, když se vám zachce udělat si ořechový závin nebo jinou podobnou dobrotu.

Zdraví ve skořápce

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují prospěšné nenasycené tuky, bílkoviny a jsou bohatým zdrojem vitaminu B a E, zinku a hořčíku. Klíč ke správnému uložení je nechávat ořechy ve skořápce. Řada lidí je raději vyloupe rovnou, aby s nimi nebylo pak tolik práce, ale tím riskují rychlé žluknutí a vysychání plodů. Důležité je, aby měly neporušenou skořápku, ta totiž k jádru nepropustí vzduch a pomáhá regulovat vlhkost a teplotu uvnitř. Zaměřte se také na to, aby na skořápce nebyly žádné viditelné stopy po plísni, jakékoliv skvrny nebo nepřirozené zbarvení. Pokud sklidíte ne zcela zralé ořechy, nechte je raději k přímé konzumaci, takové ořechy se na skladování nehodí.

Sušení je základ

Ořechy určené ke skladování musí být důkladně usušené. Na cca 5–6 týdnů je proto rozložte na plata nebo na dno přepravek a umístěte do suché místnosti. Důležité je, aby se plody vzájemně nepřekrývaly. Pokud nemáte tolik místa, dají se usušit i v troubě při teplotě asi 40-50 stupňů.

Kam s nimi?

Ořechy se dají ukládat různě a různými způsoby. Asi ten nejjednodušší a nejefektivnější je uložit je do prodyšných pytlů a zavěsit je nejlépe na suché, dobře větrané půdě. Další možností je nasypat je do papírových pytlů nebo větších pytlíků a uložit je na tmavé, suché a chladné místo, například do spíže. Je však nutné zásoby pravidelně kontrolovat, zda se do nich nepustila plíseň nebo škůdci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články