Ozimá cibule mile překvapí svou vynikající chutí a nenáročností. Který z 5 druhů vybrat pro pěstování?

                   

Téměř žádná hospodyňka se doma neobejde bez cibule. Není pochyb o tom, že nejlepší kvality dosahuje ta domácí. K její zralosti ovšem dochází až v pozdním létě nebo na podzim. Proto vás jistě mile překvapí, že existují i ozimé odrůdy, které se sklízí i o měsíc nebo dva dříve. A to není jediná jejich výhoda. Dorůstají totiž velkých rozměrů, pyšní se výbornou chutí a péče o ně je naprosto snadná.

Vyberte si svého favorita

Než přejdete k samotnému pěstování, je třeba, abyste si vybrali tu správnou odrůdu. Mezi ty nejoblíbenější a nejkvalitnější patří:

  1. Radar: je vysoce odolná vůči vybíhání do květu, má vysokou klíčivost a výborně přezimuje.
  2. Senshyu yellow: je bohatá na vápník a sacharidy, disponuje antiastmatickými a antiseptickými účinky.
  3. Senshui: je vysoce odolná vůči chorobám a škůdcům.
  4. Shakespeare: snáší teploty až -15 °C.
  5. Sturon: je charakteristická protáhlým tvarem a tmavými šupinami.
iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak sázet ozimou cibuli

Když máte vybráno, je načase připravit si půdu. Tu je třeba zorat do hloubky alespoň 15 centimetrů a obohatit ji o živiny. Skvělou volbou je směs humusu a superfosfátu o množstvích 1 kilogram a 15 gramů na 1 metr čtvereční. V případě, že má zemina kyselé pH, přidejte ještě trochu vápnitého dolomitu, který půdní reakci srovná.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dalším krokem je už samotná výsadba. Tu je nutné provést během podzimu nebo zimy, dokud nedojde k zamrznutí půdy. Další možností je brzké jaro. Jednotlivé cibulky vysazujte do hloubky 8–10 centimetrů. Ideální spon se pohybuje okolo 5 x 25–30 centimetrů. Sadební materiál poté přikryjte menší vrstvou zeminy, kterou mírně přitlačte.

Ochraňte je před mrazem

Přibližně po 2 až 3 týdnech byste měli sazeničky připravit na přečkání zimy. Celé záhony pokryjte 5–8 centimetrů silnou vrstvou mulče, která rostliny ochrání před nepříznivým vlivem mrazivých dnů. Použít můžete:

  • dřevní štěpku,
  • rašelinu,
  • shrabané listí,
  • slámu
  • nebo menší větve jehličnatých stromů.

Vybraný materiál nechte na místě až do roztání sněhu, poté ho odstraňte.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Může se stát, že výnos vaší cibule nebude zrovna velký. Příčinou tohoto problému obvykle bývá jedna z těchto začátečnických chyb:

  1. hnojení chlévským hnojem namísto minerálních hnojiv,
  2. přikrytí záhonu igelitovou fólií,
  3. příliš velká hloubka výsadby,
  4. brzké odstranění mulče.

Která odrůda ozimé cibule se vám zamlouvá nejvíce?

Už jste vyzkoušeli zkaramelizovanou cibuli se zeleným pepřem? Její chuť vás ohromí
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články