Využijte plody bezu naplno. Připravíte z nich džem, likér i sirup

                   

Jestliže máte na zahradě bezový keř, můžete se těšit na bohatou úrodu, kterou navíc letos budete moci skvěle zužitkovat. Nesbírají se jen jeho květy, ale i plody se dají skvěle využít. Lze z nich připravit víno, likér, kompot, povidla, džem, šťávu – možností je plno.

Likér

Co takhle připravit si na zimu do zásoby něco ostřejšího? Radost by vám mohl udělat chutný bezový likér, který vás zahřeje, a je to třeba i vhodný dárek pro vaše přátele či rodinu. Co budete potřebovat?

  • 1/2 l bezinkové šťávy
  • 1/2 l vodky
  • 3 hřebíčky
  • 1 pomeranč

Promíchejte 1/2 litru bezinkové šťávy s 1/2 litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a znovu promíchejte. Šťávu nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.

Sirup

A aby to dětem nebylo líto, i pro ně můžete z bezových plodů připravit chutný nápoj plný vitamínů. Řeč je o bezové šťávě, kterou tentokrát posuneme na novou úroveň přidáním vanilky. Na přípravu tohoto chutného nápoje si připravte:

  • 2,5 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 20 g kyseliny citronové
  • 1 hřebíček
  • 1 vanilka

Bezinky namočte do horké vody, přisypte k nim kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 kg cukru) a povařte 20 minut. I když většina lidí zná bezinkovou šťávu převážně z květů této rostliny, i ta z plodů má hodně co do sebe.

Džem

A aby toho sladkého nebylo málo, ještě si můžeme připravit bezový džem. Má netradiční chuť, ale po pár lžičkách si jej bezpochyby oblíbíte. Budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 1/2 kg bezinkových bobulek
  • 400 g krystalového cukru
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 citron
  • 1 dl rumu

Jablka rozvařte, prolisujte a ještě povařte, přidejte bezinkové bobulky a dále vařte. Do rozvařené směsi vmíchejte krystalový cukr, vařte ještě asi 10 minut a vyzkoušejte, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením přidejte kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Na závěr dle chuti přidejte trochu rumu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články