Prudké změny teplot nebo útoky škůdců okurkám nesvědčí. Pokud začínají žloutnout odspodu, můžete ještě zvrátit nepříznivou situaci ve svůj prospěch. Stačí, pokud využijete osvědčené prostředky našich předků, kteří si s tímto problémem dokázali poradit na jedničku. Pomůže droždí nebo starý chléb. Vaše okurky dokonale vyživí a pomůže je efektivně regenerovat.
Výživa pro okurky z droždí
Na první recept budete potřebovat jen obyčejné droždí. Pro přípravu hnojiva zahřejte 0,5 litru vody. Pozor, nesmí se vařit – měli byste v ní pohodlně udržet ruku. Po do ní přidejte 5 gramů suchého pekařského droždí a 0,5 lžičky cukru. Vše promíchejte a nechte odstát. K tomu, aby se droždí aktivovalo, by mělo stačit 10 minut působení. Poté celý roztok nařeďte 5 litry vody a použijte jako zálivku.
Alternativou ke droždí je chléb
Pokud doma zrovna droždí nemáte nebo byste rádi využili obyčejný kuchyňský odpad, pak si vezměte k ruce starý chléb (nesmí být plesnivý). Budete potřebovat půl kila pečiva. K němu přidejte jednu hrst kopřiv a vše zalijte 5 litry vody. Nechte odležet přes noc. Poté sceďte a použijte na zálivku okurek. Výsledným roztokem zalijte okurky v množství půl litru na jeden keřík a opakujte jednou za týden.
Zálivka z dřevěného popela
Asi dva týdny po prvním hnojení droždím nebo starým chlebem je nutné aplikovat další hnojení – tentokrát se vám bude hodit dřevěný popel. Ten obsahuje draslík, který okurky v této fázi růstu potřebují. Budete potřebovat 10 litrů vody a jednu sklenici popela. Nechte vylouhovat 7 až 10 dní. Jakmile bude hotovo, tak roztok sceďte a použijte jako hnojivo na okurky. I tentokrát vám bude stačit 0,5 litru zálivky na jeden keř.
Jaké jsou vaše tipy pro optimální hnojení okurek?