I ty nejzuboženější okurky je možné ještě zachránit a dovést k původní plodnosti. Pomohou prastaré zálivky našich babiček

                   

Prudké změny teplot nebo útoky škůdců okurkám nesvědčí. Pokud začínají žloutnout odspodu, můžete ještě zvrátit nepříznivou situaci ve svůj prospěch. Stačí, pokud využijete osvědčené prostředky našich předků, kteří si s tímto problémem dokázali poradit na jedničku. Pomůže droždí nebo starý chléb. Vaše okurky dokonale vyživí a pomůže je efektivně regenerovat.

Výživa pro okurky z droždí

Na první recept budete potřebovat jen obyčejné droždí. Pro přípravu hnojiva zahřejte 0,5 litru vody. Pozor, nesmí se vařit – měli byste v ní pohodlně udržet ruku. Po do ní přidejte 5 gramů suchého pekařského droždí a 0,5 lžičky cukru. Vše promíchejte a nechte odstát. K tomu, aby se droždí aktivovalo, by mělo stačit 10 minut působení. Poté celý roztok nařeďte 5 litry vody a použijte jako zálivku.

Alternativou ke droždí je chléb

Pokud doma zrovna droždí nemáte nebo byste rádi využili obyčejný kuchyňský odpad, pak si vezměte k ruce starý chléb (nesmí být plesnivý). Budete potřebovat půl kila pečiva. K němu přidejte jednu hrst kopřiv a vše zalijte 5 litry vody. Nechte odležet přes noc. Poté sceďte a použijte na zálivku okurek. Výsledným roztokem zalijte okurky v množství půl litru na jeden keřík a opakujte jednou za týden.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Zálivka z dřevěného popela

Asi dva týdny po prvním hnojení droždím nebo starým chlebem je nutné aplikovat další hnojení – tentokrát se vám bude hodit dřevěný popel. Ten obsahuje draslík, který okurky v této fázi růstu potřebují. Budete potřebovat 10 litrů vody a jednu sklenici popela. Nechte vylouhovat 7 až 10 dní. Jakmile bude hotovo, tak roztok sceďte a použijte jako hnojivo na okurky. I tentokrát vám bude stačit 0,5 litru zálivky na jeden keř.

Jaké jsou vaše tipy pro optimální hnojení okurek?

Vsadit lze i na domácí postřiky proti škůdcům na okurkách

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články