Zaručené rady, jak v horku zachránit úrodu rajčat před chorobami a smrtí

                   

Rajčata jsou plodinou, která miluje teplo a slunce. Ale pokud je příliš horko a vysoké teploty přetrvávají po dlouhé dny nebo dokonce týdny, může jim to ublížit a plodina může i zemřít.

Díky teplu jsou rostliny zranitelné a stávají se náchylnější na různé choroby. K tomu ovšem dojde pouze v případě, že jim neposkytnete náležitou péči, kterou potřebují a kterou si zaslouží. Jen tak si budete moci užít velké úrody vynikajících rajčat.

Správné zalévání

Stejně jako člověk potřebuje při vysokých teplotách více tekutin, potřebují i rostliny větší vláhu. Pokud při normální teplotě rajčatům stačí jeden až dva litry na keř jednou nebo dvakrát týdně, pak se při vysokých teplotách potřeby zvyšuje. Rajčata by měla být zalévána, kdykoli půdy vyschne do hloubky 2,5 cm. Zalévání by se proto během parného léta mělo stát pravidelnou rutinou.

i

Rajčata jsou plodinou, která miluje teplo a slunce. Ale pokud je příliš horko a vysoké teploty přetrvávají po dlouhé dny nebo dokonce týdny, může jim to ublížit a plodina může i zemřít.

Díky teplu jsou rostliny zranitelné a stávají se náchylnější na různé choroby. K tomu ovšem dojde pouze v případě, že jim neposkytnete náležitou péči, kterou potřebují a kterou si zaslouží. Jen tak si budete moci užít velké úrody vynikajících rajčat.

Správné zalévání

Stejně jako člověk potřebuje při vysokých teplotách více tekutin, potřebují i rostliny větší vláhu. Pokud při normální teplotě rajčatům stačí jeden až dva litry na keř jednou nebo dvakrát týdně, pak se při vysokých teplotách potřeby zvyšuje. Rajčata by měla být zalévána, kdykoli půdy vyschne do hloubky 2,5 cm. Zalévání by se proto během parného léta mělo stát pravidelnou rutinou.

Zdroj obrázku: Pixabay

Opylování a stín

Kvetoucí rajčata trpí teplem více než ta, která jsou již opylovaná a mají plody. Nuceným opylováním můžete plodinu nejen zachránit, ale také pomoci plodům rychleji a lépe růst. Pokud jsou rajčata ve skleníku nebo na volném prostranství vystavena přímému slunečnímu záření, měla by být stíněna. Můžete přitom použít jakoukoli tkaninu nebo jiný materiál. Abyste udrželi kořeny v prodyšné a chladné půdě, nezapomeňte na uvolnění a mírné zalévání.

Větrání a hnojení

V době extrémního tepla je nutné zajistit dobrou cirkulaci vzduchu pro rostliny. Pokud jsou rajčata ve skleníku, musíte pravidelně otevírat dveře dokořán a stejně jako u rajčat v otevřeném prostoru odříznout spodní listy z keře. Díky tomu se bude rostlina lépe ochlazovat a bude mít dostatek proudícího vzduchu.

Zdroj obrázku: Pixabay

V horku byste to neměli přehánět s hnojením půdy, protože v tomto okamžiku rajčata nejméně chtějí jíst. Ale postříkat listy rajčat dobrým roztokem, který obsahuje vápník, je velice prospěšné. Nejlepší čas je na to ráno nebo večer. Přes den byste to dělat neměli, jinak budou listy spálené.

Zdroj obrázku: Pixabay

Opylování a stín

Kvetoucí rajčata trpí teplem více než ta, která jsou již opylovaná a mají plody. Nuceným opylováním můžete plodinu nejen zachránit, ale také pomoci plodům rychleji a lépe růst. Pokud jsou rajčata ve skleníku nebo na volném prostranství vystavena přímému slunečnímu záření, měla by být stíněna. Můžete přitom použít jakoukoli tkaninu nebo jiný materiál. Abyste udrželi kořeny v prodyšné a chladné půdě, nezapomeňte na uvolnění a mírné zalévání.

Větrání a hnojení

V době extrémního tepla je nutné zajistit dobrou cirkulaci vzduchu pro rostliny. Pokud jsou rajčata ve skleníku, musíte pravidelně otevírat dveře dokořán a stejně jako u rajčat v otevřeném prostoru odříznout spodní listy z keře. Díky tomu se bude rostlina lépe ochlazovat a bude mít dostatek proudícího vzduchu.

iZdroj obrázku: Pixabay

V horku byste to neměli přehánět s hnojením půdy, protože v tomto okamžiku rajčata nejméně chtějí jíst. Ale postříkat listy rajčat dobrým roztokem, který obsahuje vápník, je velice prospěšné. Nejlepší čas je na to ráno nebo večer. Přes den byste to dělat neměli, jinak budou listy spálené.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články