Zeleninová zahrada v lednu. Je čas na první výsev

                   

Zahrada během zimy spí jen zdánlivě. Venku je sice chlad a záhony jsou často zasypány sněhem, ale přípravy na jaro už mohou pomalu začít. V teple domova můžete začít s výsevy pro zpestření zimního jídelníčku i pro předpěstování sazeniček do skleníku.

Stále je co sklízet

Pokud jste navíc byli dostatečně prozíraví a na jaře nebo v létě jste vysadili růžičkovou kapustu, kadeřávek nebo pór, můžete v průběhu ledna stále sklízet čerstvou zeleninu. Mráz těmto otužilým rostlinám nevadí. Zásobárna vitamínů vám tedy může na záhonku růst i uprostřed zimy. Jestliže jste ale o této možnosti nevěděli, nevadí, poradíme i jiné metody, jak si v zimě zabezpečit dostatečný přísun vitamínů.

Pokud co týden vysejete novou dávku řeřichy do nakličovací misky nebo na vlhkou utěrku, budete mít neustále k dispozici čerstvé výhonky plné chuti i vitamínů. Potřebujete pro ně jen dostatek světla a vláhy. Podobně můžete nakličovat i roketu, hořčici nebo vojtěšku. Nejsou to sice chutné velké kusy zeleniny, ale salát vám rozhodně osvěží, a hlavně jsou plné vitamínů.

Začněte s přípravou na jaro

V lednu vám pak začíná další důležitá práce. Do misek a truhlíků lze na okenním parapetu začít vysévat semena pro předpěstování sazeniček. Již počátkem měsíce můžete vysévat papriky, rajčata, mochyně peruánské, lilky a saláty, v druhé půli ledna pak celer, raný kedluben, květák, brokolici. Všechny tyto plodiny tak budou mít dost času naklíčit, zakořenit a být včas připravené na přesun do skleníku či na záhon. Nepodceňte teplotu, kterou sazeničky potřebují, aby začaly s výhonky. Ideální je teplota v rozmezí 22 až 25 stupňů. Dopřejte jim slunné místo na parapetu, ale pozor, aby na ně netáhl studený vzduch. Pokud nemáte dostatečně světlé stanoviště, je nutné pořídit rostlinkám umělé osvětlení. Zalévejte střídmě, aby kořínky nehnily, ale pamatujte, že ke klíčení je hodně vláhy třeba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články