Retro hnojiva, která vyživí všechny sazenice rajčat, paprik a okurek. Zařídí největší úrodu posledních 5 let

                   

Péče o sazenice rajčat, paprik a okurek je již v plném proudu. Vydatná zálivka a slunečné stanoviště ovšem pro jejich sílu, zdraví a úspěšný přesun na venkovní stanoviště nestačí. Těch nejlepších výsledků se dočkáte, pokud mladé rostlinky vyživíte tím správným hnojivem. Nesahejte ovšem ihned po těch na bázi chemie. Poradíte si i s těmi domácími. Jejich příprava je snadná, levná a potřebovat budete jen pár přísad.

Hnojivo z cibulové slupky

Bujné olistění, hustý kořenový systém a silný stonek sazenicím přinese hnojivo bohaté na železo a vápník. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 1 litr vody,
  • slupky ze 2–3 cibulí,
  • kapku jódu.

Do uvedeného množství vody přidejte jód a cibulové slupky. Následně vše důkladně promíchejte a nechte alespoň 24 hodin louhovat. Slitou tekutinu zřeďte s čistou vodou v poměru 1 : 2 nebo 1 : 3 a použijte ji jakožto zálivku.

Sazenice lze přihnojit i cukrem

Plné železa je také hnojivo vyrobené z droždí, které navíc obsahuje aminokyseliny, vitamín B a sacharidy. Připravte si:

  • 100 gramů kvasnic (v kostce),
  • 250 gramů cukru krystal nebo moučka,
  • 10 litrů vody.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Droždí nejprve rozdrobte, přidejte k němu cukr a nechte přibližně 2 hodiny odpočívat. Poté přilijte horkou vodu. Alespoň týden počkejte kvůli řádné fermentaci. Výsledný roztok používejte tak, že 1 sklenici smícháte s cca 5–7 litry dešťovky.

Výživová hodnota starých kůrek

Máte doma starý chleba? Nemusíte ho nutně vyhazovat. Použijte ho jakožto výživu vašich zeleninových sazenic. Počínejte si následovně:

  • Do kbelíku o objemu 5 litrů nasypte tvrdé chlebové kůry (přibližně do jeho poloviny).
  • Přidejte vodu (až po okraj nádoby).
  • Umístěte nádobu do teplé místnosti a nechte 1 týden kvasit.
  • Sceďte tekutinu a nařeďte ji 1 : 3 s vodou.
  • Používejte ve formě zálivky jednou týdně až do sklizně.

Hnojivo z bobkového listu

Bobkový list není jen obyčejné koření pro ochucení omáček. Hodí se i jako hlavní přísada účinného domácího hnojiva. Připravit si ho můžete hned ve dvou formách.

  1. Práškové: usušené bobkové listí dokonale rozemelte mlýnkem, prášek jednou měsíčně promíchejte se svrchní vrstvou substrátu.
  2. Tekuté: 4 listy zalijte vodou o teplotě 70 °C a nechte 4 hodiny louhovat, používejte jednou za měsíc jakožto zálivku.

Jaká další přírodní hnojiva pro rajčata, papriky a okurky znáte?

Zabraňte svým sazenicím ve vytahování, a zajistěte si tak maximální úrodu
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články