Zimní metoda vysetí zelí, kterou bohužel téměř nikdo nezná. Výsledkem jsou mnohem chutnější hlávky

Každý zná setí hlávkového zelí na jaře nebo v létě. Už jste to ale zkusili v zimě? Pokud dodržíte tyto zásady pěstování, dočkáte se chutných a velkých hlávek.

Zdroj fotografie: Pxfuel

Hlávkové zelí je oblíbenou plodinou z čeledi brukvovitých. Obsahuje totiž mnoho vitamínu C, který je stěžejní pro zachování imunity. I když jej mnoho pěstitelů běžně má na svých zahrádkách, většina z nich neví o inovativním a geniálním způsobu pěstování. Je jím zimní setí. Tato metoda vám zaručí lepší chuť zeleniny a ochranu před škůdci.

Zvolte správné místo a čas

Ideálním prostředím pro zimní zelí je temperovaný skleník. Ten rostlinky ochrání před mrazem a zároveň jim dopřeje dostatek slunečního svitu. Dále je třeba zvolit vhodný termín setí. Doporučuje se období, kdy jsou stálé teploty 0 až 3 °C. Hlavní je provést výsev před napadnutím prvního sněhu.

Zdroj fotografie: Unsplash

Dopřejte zelí prostor a přikrývku

Nejprve uhrabte záhon, přidejte dostatečně uleželý kompost a nechte pár dní odpočívat. Poté je na řadě zasadit zelí do mělkých důlků, které dobře prolijete vodou. Semínka přikryjte zeminou a přitlačte. Minimální spon je 40 x 50 cm. Pokud chcete vypěstovat hlávky na uskladnění, budou potřebovat prostor alespoň 50 x 60 cm.

Při tomto způsobu pěstování se nemusíte tolik obávat škůdců. V době sklizně zeleniny totiž většina z nich ještě spí. Jediným faktorem, který může zelí ohrozit, jsou nízké teploty. Proto je třeba záhon pokrýt mulčem. Použít můžete shrabané listí, větve jehličnanů, posekanou trávu, slámu nebo kůru dřevin.

Zdroj fotografie: Pixabay

Zkuste Pavlo nebo Trvalo

Odrůd hlávkového zelí existuje mnoho. Zde jsou příklady těch nejperspektivnějších a nejodolnějších:

  • Unikát F1 je zelí s malou kulatou hlávkou. Dosahuje váhy 0,9 až 1,5 kg a je resistentní k praskání.
  • Pavlo F1 se pyšní mohutným vzrůstem a hmotností až 5 kg. Jeho hlávky také nepraskají a dají se krátkodobě skladovat.
  • Trvalo F1 je skvělá pro dlouhodobé skladování. Je charakteristická velkými rozměry, vysokým košťálem a vejčitými hlávkami.

A co vy? Už jste tuto novou metodu setí zelí vyzkoušeli nebo se držíte starého způsobu?

Už jste vyzkoušeli tento recept na zelnou polévku s klobásou? Chutná přímo skvěle!