Jak uchovat rajčata bez vody, octa a soli tak, aby chutnala jako čerstvá i po 2 letech. Není na tom nic složitého a výsledná chuť ohromí

                   

Pokud na zahradě pěstujete rajče jedlé, či jinak též lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.), pak si určitě chcete jeho plody uchovat po co nejdelší dobu v perfektní kvalitě a se skvělou chutí. Ve hře jsou navíc mnohé cenné látky jako například vitamíny C, B, E, draslík, karoten, lykopen, zeaxanthin a lutein. A jak je uchovat společně s jedinečnou chutí těchto plodin?

Rajčata zavařte bez vody

Není to tak složité, jak to může na první pohled vypadat. Pokud máte doma troubu, větší sklenice a hrnec, do kterého se vejdou, tak máte už téměř vyhráno. Nic jiného opravdu potřebovat nebudete – neupotřebíte sůl, ocet ani nic podobného. A jak si tedy při uchovávání rajčat tímto způsobem počínat?

Pro začátek rajčata dobře omyjte. Nezáleží na tom, zda při tom poškodíte slupku, pro tento způsob uchovávání tohoto ovoce (protože rajče je botanicky bobule) nejde o žádnou překážku. Vybírejte samozřejmě jen dokonale zdravé a zralé plody. A co si s nimi počít po jejich důkladném omytí a osušení?

Zavařování začněte pečením

Dost možná to zní jako protimluv, ale opravdu tomu tak není. Ba právě naopak. Rajčata naskládejte do vhodné nádoby a vložte je do trouby rozpálené na 200 °C. Tady je ponechte 20 minut. Během této doby jim slupka rozpraská, co je zcela v pořádku, ale nezapomeňte je kvůli tomu péct pod poklopem, aby vám šťáva neznečistila troubu. A co si počít dál?

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Ještě horká rajčata přendejte do velkých sklenic. Ty vložte do hrnce s horkou vodou, jehož dno jste předtím vyložili ručníkem (jde o prevenci před prasknutím sklenic). Víčka volně položte nahoru, vodu přiveďte k varu a pod pokličkou sterilujte 20 minut. Po této době sklenice opatrně vyjměte. Víčka řádně dotáhněte a máte hotovo. Po vychladnutí skladujte na temném a chladném místě. Rajčata tu vydrží až dva roky.

Jaké jsou vaše tipy pro uskladnění letní zeleniny?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články