Jedna strana alobalu je lesklá a druhá matná. Mají rozdílné využití

Hliníková fólie funguje dobře i na zahradě: Funguje jako skvělá ochrana i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Určitě už jste si někdy všimli, že kuchyňská folie má jednu stranu lesklejší a druhou matnější. Možná už ale nevíte, že to má své dobré opodstatnění a že každá strana má trochu rozdílné vlastnosti. Kdy tedy použít spíše matnější a kdy tu druhou, lesklejší stranu folie.

Oblíbený pomocník nejen do kuchyně

Alobal má spoustu výhod a v domácnostech je velmi oblíbený. Patent na jeho výrobu získal už v roce 1905 švýcarský podnikatel H. A. Gautschi. V té době ale šlo pouze o jednotlivé pláty, nikoliv o dlouhé namotané role, na jaké jsme zvyklí dnes. V průběhu let aluminiová folie vytlačila z trhu i dražší a těžší cínový staniol. Hlavní výhody alobalu jsou například tyto:

  • Je neprodyšný
  • Izoluje teplo
  • Je vodivý

Kuchyňská folie se vyrábí tak, že roztavený hliník se lije do desek a následně zpracovává na určitou tloušťku. Ocelové válce pod velkým tlakem hliník rozválí. Aby se předešlo roztržení (a z ekonomických důvodů), zpracovávají se vždy dvě vrstvy zároveň. Venkovní strana folie zůstává lesklá, protože přišla do styku pouze s ocelovými válci, zatímco ta vnitřní se stlačuje k jiné vrstvě a tím je o něco matnější.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Matná strana je nepřilnavá

Většina výrobců a prodejců se shoduje na tom, že nezáleží, jestli folii otočíte lesklou stranou nahoru nebo dolů. A mají pravdu. Pak jsou tu ovšem aluminiové folie s nepřilnavou vrstvou, kde už to tak jednoznačné není. Tyto druhy folií jsou výhodné zejména v tom, že se k nim zabalené jídlo nepřilepí, aniž byste je museli potírat například olejem. Zejména při grilování nebo pečení je pak toto obrovské plus.

Nepřilnavá strana je ta matná. Na některých foliích je dokonce natisknutý i nápis určující tuto stranu. Lesklá strana také lépe odráží světlo a teplo, díky čemuž se věřilo, že by se měl alobal obracet matnou stranou ven. To však nehraje v běžném použití příliš velkou roli. Rozdíl bychom poznali zhruba od 500 °C výš. Minimální rozdíl bychom pocítili možná při grilování.

i

Určitě už jste si někdy všimli, že kuchyňská folie má jednu stranu lesklejší a druhou matnější. Možná už ale nevíte, že to má své dobré opodstatnění a že každá strana má trochu rozdílné vlastnosti. Kdy tedy použít spíše matnější a kdy tu druhou, lesklejší stranu folie.

Oblíbený pomocník nejen do kuchyně

Alobal má spoustu výhod a v domácnostech je velmi oblíbený. Patent na jeho výrobu získal už v roce 1905 švýcarský podnikatel H. A. Gautschi. V té době ale šlo pouze o jednotlivé pláty, nikoliv o dlouhé namotané role, na jaké jsme zvyklí dnes. V průběhu let aluminiová folie vytlačila z trhu i dražší a těžší cínový staniol. Hlavní výhody alobalu jsou například tyto:

  • Je neprodyšný
  • Izoluje teplo
  • Je vodivý

Kuchyňská folie se vyrábí tak, že roztavený hliník se lije do desek a následně zpracovává na určitou tloušťku. Ocelové válce pod velkým tlakem hliník rozválí. Aby se předešlo roztržení (a z ekonomických důvodů), zpracovávají se vždy dvě vrstvy zároveň. Venkovní strana folie zůstává lesklá, protože přišla do styku pouze s ocelovými válci, zatímco ta vnitřní se stlačuje k jiné vrstvě a tím je o něco matnější.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Matná strana je nepřilnavá

Většina výrobců a prodejců se shoduje na tom, že nezáleží, jestli folii otočíte lesklou stranou nahoru nebo dolů. A mají pravdu. Pak jsou tu ovšem aluminiové folie s nepřilnavou vrstvou, kde už to tak jednoznačné není. Tyto druhy folií jsou výhodné zejména v tom, že se k nim zabalené jídlo nepřilepí, aniž byste je museli potírat například olejem. Zejména při grilování nebo pečení je pak toto obrovské plus.

Nepřilnavá strana je ta matná. Na některých foliích je dokonce natisknutý i nápis určující tuto stranu. Lesklá strana také lépe odráží světlo a teplo, díky čemuž se věřilo, že by se měl alobal obracet matnou stranou ven. To však nehraje v běžném použití příliš velkou roli. Rozdíl bychom poznali zhruba od 500 °C výš. Minimální rozdíl bychom pocítili možná při grilování.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na co si dát pozor

Využití alobalu jako obalového materiálu na potraviny je velmi oblíbené. Do styku by s ním ale neměly přijít velmi kyselé, zásadité nebo slané potraviny. Neměli bychom k němu ani přikládat další kovy, protože pak by mohl černat a korodovat. Jinak je ale jeho využití všestranné a nezřídka se setkáváme i s návody, jak ho využít třeba i při žehlení nebo výrobě dekorací do bytu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na co si dát pozor

Využití alobalu jako obalového materiálu na potraviny je velmi oblíbené. Do styku by s ním ale neměly přijít velmi kyselé, zásadité nebo slané potraviny. Neměli bychom k němu ani přikládat další kovy, protože pak by mohl černat a korodovat. Jinak je ale jeho využití všestranné a nezřídka se setkáváme i s návody, jak ho využít třeba i při žehlení nebo výrobě dekorací do bytu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články