K čemu je matná a k čemu lesklá strana alobalu: Jejich využití většina lidí nezná, ničí tak nevědomky chuť svých pokrmů

Možná vás někdy zajímalo, proč má hliníková fólie lesklou a matnou stranu. Není to kvůli různému použití, jak si lidé myslí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Wongx / Creative Commons / Public Domain
                   

Nejrůznějších hacků a triků s použitím alobalové fólie existuje na internetu dost a dost. A řada z nich je také velmi účinná. Některé z nich však využívají toho, že je jedna strana alobalu matná a druhá lesklá. Opravdu je takto vyroben kvůli tomu, aby mohly být pozitivně ovlivněny jeho vlastnosti? Nebo jde jen o „pozůstatek“ použitého výrobního postupu?

Proč má alobal různé strany

Pokud se v těchto vodách alespoň trochu pohybujete, pak víte, že druhá možnost je správně. Během výrobního procesu jsou totiž vždy zpracovávány najednou dvě vrstvy alobalové fólie – jinak by mohlo dojít k prasknutí materiálu vlivem přílišného napínání. A právě strana, kterou jsou otočeny k sobě, je ta, která se ve výsledku jeví jako matná. Žádný trik v tom tedy nehledejte.

Jak používat lesklou stranu

Při pečení masa, ryb a jiných potravin na grilu nebo třeba v obyčejné kuchyňské troubě dejte pozor na to, abyste alobal používali správně. Jednotlivé položky do něj zabalte tak, aby se dotýkaly jeho lesklé strany. A proč je třeba dát pozor právě na tento bod? Tato část hliníkové fólie je zodpovědná za udržení tepla, a právě díky tomu se vaše jídlo propeče rovnoměrně a efektivně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Použití matné strany alobalu

Pokud naopak chcete potraviny uložit v hliníkové fólii třeba do lednice, pak je zabalte tak, aby byly v kontaktu s matnou stranou. Tento šikovný způsob totiž snižuje možnost zahřátí jídla, protože tato strana fólie je jednoduše lépe nepropustná pro teplo. Potraviny tak v lednici (i kdekoliv jinde) zůstanou déle čerstvé. Za zmínku stojí také to, že alobal je také značně nepropustný vůči vodě, vzduchu a světlu, což znamená, že jídlo uložené v lednici díky němu nijak neabsorbuje pachy a vlhkost zvenčí.

Kdy není vhodné použít alobal

Ne vždy se však doporučuje tento materiál používat. Například rozhodně není vhodný do mikrovlnné trouby, stejně jako například kovové nádobí nebo to, zdobené zlatými proužky. Nádoba se pod vrstvou alobalu stejně neohřeje, a kov navíc negativně ovlivňuje provoz samotné mikrovlnné trouby (což se pravděpodobně projeví jiskřením).

Hliníková fólie se také nikdy nesmí kombinovat s kovovým nádobím, například miskou. Mezi nimi totiž může proběhnout nepříjemná chemická reakce, při které se uvolňují sloučeniny, jež mohou mít za následek výskyt kovové chuti v uskladněném jídle.

iZdroj fotografie: Unsplash

Jak upéct kuře v alobalu

Maso marinujte ve svém oblíbeném koření nebo ho alespoň potřete ochuceným olejem. Poté ho pevně zabalte do alobalu (lesklou stranou dovnitř, jak jsme již zmínili) a vložte ho do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení závisí na velikosti masa, ale například u kuřecích prsou se obvykle se pohybuje kolem 20 až 30 minut a kolem 40 minut u stehna dalších částí kuřete. Celé kuře si pak podle hmotnosti vyžádá asi 60 minut pečení.

Jak používáte alobal v domácnosti vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články