Muškátový oříšek vás dokáže zabít při nesprávném dávkování. Má ovšem mnoho příznivých účinků

                   

Muškátový oříšek je v české kuchyni velice oblíbeným dochucovadlem, obzvlášť teď v období Vánoc. Jedná se o semeno muškátovníku vonného/pravého (Myristica fragrans), což je strom pocházející z tropických ostrovů Ambon a Banda. Z této lokality existují o koření zmínky již od prvního století. Do evropských států se dostalo o šest set let později, kde nachází uplatnění dodnes.

Muškátovník plodí po mnoho let

Muškátovník je dřevina z čeledi muškátovníkovitých, která dorůstá výšky až patnáct metrů. Jeho charakteristickými znaky jsou tmavě zelené oválné listy a bílé/světle žluté květy, které vydávají příjemné aroma. Ty se po šesti až devíti měsících přetvoří v kulovitou bobuli o velikosti meruňky. Stromy jsou plodné po dobu čtyřiceti let, přibližně od sedmého až desátého roku života.

iZdroj fotografie: Pixabay

Má mnoho příznivých účinků

Oříšek obsahuje velké množství silic, kyseliny muškátové a alkaloidů. Díky tomuto složení je jeho vůně velmi aromatická a nabývá lehce nahořklé a palčivé chuti. Konzumace koření je příznivá pro lidský organismus, protože:

  • pomáhá při nadýmání a křečích,
  • má antibakteriální a antiseptické účinky,
  • léčí astma, revmatismus a dnu,
  • povzbuzuje chuť k jídlu,
  • má schopnost zvednout náladu,
  • rozpouští hleny,
  • má pozitivní vliv na potenci u mužů,
  • podporuje činnost trávící a nervové soustavy,
  • zvyšuje kvalitu spánku,
  • zmírňuje průjmy.
iZdroj fotografie: Pixabay

Dokáže ale také přitížit

I přes všechny své léčivé účinky může oříšek při předávkování způsobit nepříjemné zdravotní obtíže. Patří mezi ně např. úzkostné stavy, halucinace, bolesti hlavy, malátnost, zmatenost, nevolnost a zvracení. Při pozření opravdu velkého množství může dojít dokonce i k úmrtí. Dejte si tedy velký pozor na dávkování. Doporučená je pouze špetka tohoto koření na pokrm o čtyřech porcích.

Využití má nejen v gastronomii

Využití muškátový oříšek nachází při dochucení nejrůznějších jídel, jako je:

  • pečené maso,
  • uzeniny,
  • sekaná,
  • nádivka do pokrmů z drůbeže,
  • paštika,
  • těstoviny,
  • bramborová kaše,
  • špenát,
  • zeleninový salát,
  • různé druhy pečiva a cukroví.

Díky výraznému aroma najde uplatnění i při výrobě vín, likérů, kosmetiky a koupelových solí a olejů.

Používáte i vy muškátový oříšek k dochucování svých pokrmů?

Chcete vědět o negativních účincích muškátového oříšku víc? Seznamte se s ním opravdu podrobně díky tomuto videu
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články