Jak během minuty naostřit nože v mlýnku na maso tak, aby byly ostré jako břitva: Lidová technika funguje dodnes

                   

Mlýnek na maso patří v kuchyni mezi velmi časté pomocníky. Ne vždy však funguje tak, jak bychom si představovali. A co v takovém případě dělat? Vezměte si k ruce brusný kámen nebo brusný papír a vraťte mu jeho bývalou slávu. Se správnou technikou zvládne tohoto kuchyňského pomocníka nabrousit opravdu každý.

Broušení mlýnku na maso kamenem

Nabroušení nožů v tomto pomocníkovi není nijak složité. Bude vám stačit jen brusný kámen, který seženete v každém obchodě s kutilskými potřebami, a proud vody. Mlýnek musíte samozřejmě rozebrat, abyste se dostali ke všem jeho důležitým částem – pomletí alobalu nebo jiné podobné babské rady totiž na jeho ostrost příliš velký vliv nemají. A jak ho nabrousit brusným kamenem?

Kámen je třeba ze všeho nejdříve navlhčit vodou. Poté je nutné nůž položit na kámen čepelí a jednoduše s ním pohybovat tam a zpět s lehkým přítlakem. Teď už stačí jen nějakou dobu vytrvat. Doba broušení je různá, bývá závislá především na aktuálním stupni používání a opotřebení, standardně se ovšem doba potřebná k nabroušení jednoho nože pohybuje mezi 2 a 3 minutami.

Broušení nožů brusným papírem

Pokud doma brusný kámen nemáte, pak ještě můžete sáhnout po brusném papíru. A jak na to? Položte brusný papír (potřebovat budete ten s velmi jemným zrnem) na vhodnou podložku. Může se jednat například o špalek dřeva s rovným povrchem. Poté tohoto pomocníka jednoduše zajistěte proti posunutí. Následně nože z mlýnku namočte a pohybujte s nimi po povrchu brusného papíru.

iZdroj fotografie: Pixabay

Opět jde o klasický brusný pohyb tam a zpět s mírným přítlakem. Není tedy třeba brousit nože jen jedním směrem, jak to bývá někdy doporučováno. A jak dlouho v broušení pokračovat? Celou proceduru provádějte až do doby, dokud není čepel opět bez nerovností. Tak by totiž měla vypadat – hladká a bez zubů. Mlýnek poté už stačí jen smontovat a opět používat.

Jaké jsou vaše triky pro broušení předmětů v domácnosti?

Podívejte se také na to, co potřebujete znát o kvalitním broušení nožů se vším všudy

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články