Majitelé proměnili okouzlující roubenku v oázu modernosti. Citlivě provedená přestavba zaujala milovníky architektury na celém světě

Ani zděný dům po předcích se nemusí vzdávat vymožeností moderní architektury. Stačí ho jednoduše svěřit na slovo vzatým odborníkům.

Zdroj fotografie: Se souhlasem Adrien Williams

Na počátku ustálo jednoduché zadání: z malého tradičního domu bylo třeba vytvořit oázu pohody a relaxace, ve které by však zbylo i dost místa na hry dětí. Alespoň tak si to přáli majitelé domku stojícího v blízkosti města Saint-Donat (Quebec, Kanada). Pod taktovku si celý projekt vzalo studio ACDF Architecture.

Dům, který má místo pro všechny

Původní zástavba příliš nesázela na individualitu – ba naopak. Předpokládalo se, že rodiny budou žít spíše pospolu a volný čas trávit společně. Nároky dnešní doby jsou však trochu jiné a je tedy třeba, aby se jim přizpůsobilo i moderní bydlení. Přestavba však nikdy nesmí jít na úkor původního vyznění.

Právě tak si to majitelé domku přáli. A studio ACDF Architecture se rozhodlo jim vyhovět. Jejich renovace tak vzdává hold původní kráse historického domu a zároveň se snaží ho citlivě zasadit do terénu. Ovšem jen samotná renovace nestačila, bylo třeba vytvořit i zcela nové prostory, které poskytovaly obyvatelům další cenné místo.

Nový štít vzdává hold starému

Nové prostory spojuje se starým domkem prosklená chodba. Nejde však o běžnou „kostku“, jak bývá u podobných přístaveb zvykem. Naopak. Nad novým prostorem se tyčí štít, který svým tvarem i velikostí kopíruje původní vzhled domku. Bílá barva byla zvolena záměrně – odkazuje totiž na březový haj, v němž se dům ukrývá.

Přízemí je zcela otevřené a jeho majitelé si odtud mohou užít opravdu nádherný výhled na jezero. Všemu dodávají akcent jedinečnosti leštěné betonové podlahy a důraz, kladený na přírodní prvky, použité v zařízení celého interiéru. Ale nejsou samoúčelné, obvykle jsou v nich zabudovány chytře ukryté úložné prostory.

Nové s puncem starého

Uvnitř původního domu stále ještě zůstávají původní trámy a další prvky typické pro začátek minulého století. Doplňují je však mnohé novinky – například okenní rámy. Ty však byly vybrány tak, aby svým teplým odstínem původní dřevo skvěle doplnily. Vše je vzdušné a propojené tak, aby spolu mohli členové rodiny komunikovat i ve chvíli, kdy spolu nebudou sedět u jednoho stolu.

Hlavním účelem přístavku je právě prostor pro relaxaci a trávení volného času. Majitelé milují pohledy do okolní krajiny a nyní si je budou moci nerušeně užívat, bez ohledu na počasí panující za okny. A prostor se samozřejmě najde i pro hry dětí – přesně tak, jak to původní návrh celé renovace požadoval.

Líbí se vám spojení tradiční a moderní architektury s kanadskými kořeny?