Trik našich babiček se svíčkou uchová okurky po dlouhou dobu. Budou jako čerstvé a jen s minimem nákladů

                   

Pokud byste si rádi uchovali chuť čerstvých okurek tak, jako když vám dozrály na záhonku, nemusíte sázet na různé zavařovací nebo fermentovací postupy. Ba právě naopak – pokud budete věřit radám našich babiček, vystačíte si jen se svíčkou a čistou sklenicí se šroubovacím víčkem.

Jen sklenice a svíčka

Abychom byli přesní – šroubovací víčko je jakýsi „upgrade“, který vám manipulaci se zeleninou značně usnadní. Dříve bylo vše podstatně složitější – běžná víčka bylo nutné přitlačit ke sklenici dříve, než svíčka vyhasla. To jen pro pořádek a pro ty, kteří si zavařování zeleniny se svými (pra)rodiči pamatují.

A jak si tedy uchovat svěžest okurek za pomoci svíčky? Vyberte takové, které se pohodlně vejdou do okurkové sklenice (obvykle tedy půjde o nakladačky) a vyrovnejte je tak, aby bylo možné do jejich středu strčit vyšší svíčku. Stačí vám ta obyčejná. Není třeba kupovat například tu ze včelího vosku.

Uchování okurek „ve vakuu“

Pak už stačí svíčku jen zapálit a rychle nasadit a dotáhnout víčko dřív, než stihne zhasnout. Zatímco hoří, vytvoří ve sklenici perfektní prostředí pro uchování plodů. Ne, uvnitř není vakuum. Neshořel totiž všechen vzduch, ale pouze kyslík, který tvoří 21 % směsi vzdušných plynů. Uvnitř láhve tak zůstalo 78,1 % dusíku a 0,9 % ostatních plynů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Unsplash

Ovšem je to právě kyslík, který se podílí na kazivosti plodů nejvíce. Pokud ho tedy eliminujete správně, nebudou se mít okurky zkrátka a dobře jak kazit. A jak poznáte, že postupujete správně? Jakmile svíčka vyhoří, mělo by víčko jednoduše „puknout.“ Jinými slovy; propadne se. Tak poznáte, že jste vše provedli správně.

Jak dlouho vydrží okurky čerstvé

Takto uchované okurky je vhodné skladovat v co největším chladu. Jejich trvanlivost se podle podmínek pohybuje mezi 3 až 6 měsíci. Jde však spíše o záležitost pro fajnšmekry, kteří si chtějí vyzkoušet staré konzervační metody. Moderní vakuovací sáčky nebo krabičky totiž odvedou stejně dobrou práci, a s minimem námahy.

Jak uchováváte zeleninu na období mimo sezónu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články