Unikátní dům dlouhý 110 metrů spojuje obydlí, stodolu, pěstírnu ovoce a zeleniny a restauraci

                   

Před více než 10 lety měli novopečení majitelé pozemku v Austrálii sen vybudovat zařízení, které by mohlo sloužit jako hotel, ve kterém by se vše potřebné nacházelo pod jednou střechou. K realizaci svého plánu si přizvali architekty z firmy Partners Hill. Výsledkem jejich snažení je budova, která možná na první pohled připomíná hangár, nicméně podstatné je, že se pyšní svojí multifunkčností.

Cílem tohoto projektu bylo spojit možnost ubytování a stravovacího zařízení spolu s místem na pěstování ovoce a zeleniny a stodolou využívanou k chovu zvířat. Na jeho počátku stáli Ronnen Goren a Trace Streeter, kteří získali 8 hektarů půdy v blízkosti australského Daylesfordu. Povrch jejich pozemku je pouštního původu, jeho noví majitelé navíc zjistili, že pro danou oblast jsou typické extrémní povětrnostní podmínky. K nim se často přidávají silné deště a v zimním období také vrstva sněhu. Radost novým majitelům neudělalo ani velké množství volně žijících predátorů a nedostatek přirozených vodních zdrojů.

iZdroj fotografie: Longhouse

Projekt „Dlouhý dům“

Svého snu vybudovat na svém čerstvě získaném pozemku ubytovací zařízení se službami se však mladý pár nevzdal. Společně přišel s nápadem postavit budovu, která nebude mít v oblasti pohostinství obdoby a poskytne vše potřebné pro pohodlný život a fungování restaurace. Se svým nápadem se tito mladí lidé obrátili na odborníky a společnými silami dali vzniknout projektu, který nazvali Longhouse, v překladu dlouhý dům.

iZdroj fotografie: Longhouse

Pro realizaci snu bylo třeba důkladné plánování. Trvalo dlouhé měsíce, než tým architektů přišel s plánem, jak v této nehostinné lokalitě vybudovat budovu tak, aby bylo možné maximálně využít slunečních paprsků a v neposlední řadě ji zcela ochránit před nepřízní počasí.

iZdroj fotografie: Longhouse

K tomuto účelu posloužily průsvitné panely vyrobené z kombinace skla a polyesteru, které byly dále vyztužené speciální gelovou vrstvou. Následně byly upraveny a umístěny tak, aby přinesly dostatek světla tam, kde je to třeba, a na jiných místech naopak poskytovaly stín. Díky tomu napomáhají udržet ideální teplotu bez ohledu na roční období.

iZdroj fotografie: Longhouse

Dlouhý a ekologický

Aby bylo dosaženo maximální efektivity, byl tento dům navržen a postaven tak, aby byl energeticky soběstačný – tzv. pasivní. Díky tomu je výrazně sníženo množství emisí spojených s jeho chodem, tudíž jeho celkový dopad na okolní přírodu je minimální. Za pozornost stojí konstrukce střechy. Ta byla navržena ke sbírání dešťové vody, která se používá např. na splachování toalet. Aby došlo ke snížení spotřeby vody, je součástí stavby také filtrační systém, který znečištěnou vodu (např. z kuchyně) efektivně čistí a udržuje její neustálý koloběh.

iZdroj fotografie: Longhouse

Zajímavostí je, že hlavní vchod celého zařízení je umístěn v prostorech stodoly. Aby se tedy hosté mohli dostat do ubytovací a restaurační části, musí projít kolem zvířat a zemědělské techniky. Majitelé tak učinili záměrně, aby svým hostům poskytli celistvý zážitek. Architekturu domu, jehož interiéry doplňují i stromy, mohou obdivovat i účastníci kuchařských kurzů, které se v této efektivní stavbě pravidelně pořádají.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články