Zchátralé stáje se stodolou předělali na luxusní bydlení, které mohou závidět i milionáři

                   

Bydlet ve stájích asi není to, co by si většina lidí představila pod vysněným domovem. Přesto jeden takový ze stájí vznikl. Rodina se rozhodla pro rekonstrukci nevyužitého přístřešku pro zvířata a v unikátním projektu představila, jak celá rekonstrukce probíhala. Z horního patra už předtím vytvořili maličký byt o dvou pokojích s kuchyní a velký prostor v přízemí se zase využíval jako garáž a úložiště věcí.

Požadavky na organizaci prostoru

S výsledkem už mají staré a robustní stáje pramálo společného. Naopak je domek velmi moderní, útulný a příjemný na pohled. Rodina, která teď dům obývá, si už na začátku jasně stanovila své požadavky na bydlení:

  • Velká společenská místnost
  • Dětský pokoj a pracovna
  • Schody uvnitř domu, ne zvenku
  • Spousta přirozeného světla a moderní farmářský styl

Kuchyň, která už byla v druhém patře kompletní, samozřejmě zůstala na svém místě. Přibyla v ní pouze nová okna a dveře, otevřela se do prostoru a dostala modernější ráz. Designérka kladla velký důraz také na schodiště, kterým se mělo nové bydlení od stájí odlišit. Dřevěné zatočené schody s černým zábradlím vedou v dolním patře přímo do studovny či pracovny se spoustou polic na knihy a velmi moderním stolem zavěšeným na řetězu.

Stará garáž byla zrekonstruována do prostorného obývacího pokoje. Díky vysokým oknům se do prostoru dostane dostatek světla. Od ostatních místností oddělují obývací pokoj obrovské posuvné dveře, které jako by připomínaly původní účel stavby. Místo zbylo dokonce i na jídelnu a dlouhý jídelní stůl, ke kterému pohodlně usedne celá rodina i s přáteli a dalšími hosty.

Pro velké i malé

Další jídelna, podstatně menší, je ve druhém patře vedle kuchyně. Zde rodina sedává jen se svými nejbližšími, aby mohli trávit chvíle blízko u sebe. Ve druhém patře se nachází také dětský pokoj pro syna, který miluje LEGO a stavění z kostiček. Tomu odpovídá nejen rozverný design celého pokoje, ale také úžasně praktické proutěné koše zavěšené na stěně, do kterých si může třídit své oblíbené LEGO.

Největší proměna se vždy skrývá v detailech. Ať už jsou to černě nalakovaná okna, prosklené dveře vedoucí na terasu i na balkon nebo oblíbený citát zapsaný přes celou zeď. Celý interiér je laděný do příjemného kontrastu bílé a tmavě šedé barvy, což se promítá i na mozaikovitých obkladech. Nechybí ani spousta květin a nábytek, který na první pohled téměř vypadl ze slavné viktoriánské Anglie. V takovém domě bude určitě celá rodina ráda trávit svůj čas pohromadě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články