Silné sazenice paprik připravené na velkou úrodu zařídí jódová zálivka

Pěstování paprik nemusí být tak obtížné, jak to na první pohled vypadá. Skvěle pomoci může obyčejná zálivka z jódu.

Abyste letos měli opravdu krásné a silné sazenice paprik, musíte semínka svěřit zemi v tom správném termínu. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pěstování paprik je možné si mnohdy významně usnadnit – někdy k tomu stačí jen šikovné triky. Jeden z nich používá docela obyčejný jód jako to nejlepší hnojivo pro sazenice. Budou po něm zdravé a silné.

Jak hnojit papriky jódem

Jód je možné při hnojení paprik používat několika způsoby. Pokud chcete své rostliny pěstovat opravdu optimálně, měli byste s jednotlivými metodami seznámit. Prvním způsobem je použití jódového roztoku k dezinfekci semen před výsevem. Používá se roztok vytvořený z jednoho litru vody a 10 kapek jódu. V něm se semena namáčí po dobu 7 hodin. Tento proces je pomáhá chránit před chorobami a škůdci a zvyšuje šanci na úspěšné vyklíčení a následný růst rostlin.

Další možností je aplikace jódu přímo na mladé sazeničky. Lze ho přidat jak do zálivky, tak i do postřiku. Koncentrace je stejná jako při namáčení semen. A jak často takto papriky hnojit? Určitě ne příliš. Zpravidla se doporučuje používat tuto metodu hnojení nejvýše dvakrát měsíčně. A pokud rostlina roste zdravě a nevykazuje žádné známky nedostatku jódu, lze omezit zalévání jódem i na frekvenci jednou měsíčně.

Jak vyčistit štětku na toaletu přírodními prostředky iZdroj fotografie: Depositphotos

Další péče o mladé papriky

Kromě aplikace jódu je také důležité sazenice paprik správně zalévat a dodávat jim dostatek živin. Perfektní je pro ně například kostní moučka. Obsahuje totiž mnoho důležitých minerálů, jako je fosfor, vápník a dusík, které jsou pro zdravý růst rostlin nezbytné. A jak ji použít? Stačí rozptýlit malé množství (asi tak jednu vrchovatou lžičku) kolem kořenů paprik a poté zakrýt vrstvou půdy.

A jakmile tuto zeleninu přesadíte na záhon, přidejte k ní také kompost. Ten obsahuje organické látky, které poskytují paprikám všechny potřebné živiny. Navíc zlepšuje strukturu půdy a zvyšuje její úrodnost. Použití je snadné: jednoduše rovnoměrně rozložte vrstvu kompostu kolem kořenů paprik a trochu zapracujete (ale buďte opatrní, ať jejich kořenový systém nepoškodíte). Pokud je půda vyschlá, můžete kompost smíchat s vodou a použít ho jako tekuté hnojivo.

Co si ještě pohlídat

Kompost si můžete snadno připravit doma, a to například ze zbytků zahrádkářského odpadu, ovoce a zeleniny, trávy a listů. Nezapomínejte ani na to, že papriky potřebují dobře odvodněnou půdu a hodně slunce. A důležité je rovněž pravidelně odstraňovat zvadlé a suché listy, případně další nezdravé části. To pomáhá velmi účinně bránit šíření chorob a škůdců.

Pěstování paprik nemusí být tak obtížné, jak to na první pohled vypadá. Skvěle pomoci může obyčejná zálivka z jódu. iZdroj fotografie: Depositphotos

Proti škůdcům použijte mýdlo

Oblíbená paprika setá, zvaná též paprika roční (Capsicum annuum) můžete také trpět na škůdce. Proti nim lze použít osvědčený mýdlový postřik se sodou. Připravíte ho snadno. Potřebovat budete:

  • jednu PL jedlé sody,
  • jednu PL libovolného rostlinného oleje
  • a 30 gramů strouhaného mýdla.

Vše smíchejte a použijte jako postřik podle potřeby. A hodí se i pro ošetření papriky čínské (Capsicum chinense) alias chilli papričky.

Jaké jsou vaše triky pro dosažení maximální úrody paprik?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články