V pěstování kedluben se neukrývá žádná záludnost. Je však zapotřebí se držet několika osvědčených postupů, díky nimž budou lahodnější.
Kedlubna se na českých zahradách pěstuje poměrně často. Tato jedlá rychle rostoucí a skvěle chutnající zelenina však ne vždy dává takovou úrodu, jak byste nejspíš očekávali. Pokud se však budete od výsadby až po sklizeň držet osvědčeného postupu, nemusíte se o své letošní kedlubny bát. Budou totiž doslova výstavní.
Správný výběr místa pro kedlubny
Kedlubny lze pěstovat jako jarní nebo podzimní plodinu. Horké letní teploty je budou stresovat a bránit jim v růstu. Proto je nezbytné je vysazovat během chladnějších měsíců roku. Vyberte si místo na plném slunci (ale dařit se jim bude i v částečném stínu) s dobře odvodněnou půdou. Před výsadbou ji upravte kompostem nebo odleželým hnojem.
Výsadba kedluben a jak na ni
Semínka kedlubny lze vysévat přímo do zahradního záhonu nebo je předpěstovat. Semena zasaďte asi 2 centimetry hluboko, ve vzdálenosti 12 až 15 cm od sebe v řadách, které jsou od sebe vzdálené 35 až 40 cm. Po výsadbě záhon důkladně zalijte a udržujte půdu trvale vlhkou až do klíčení, ke kterému obvykle dochází za 5 až 7 dní. Poté zřeďte sazenice na vzdálenost 12 až 15 centimetrů od sebe, a to v době, kdy jsou asi 6 až 8 cm vysoké.
Péče o kedlubny
Kedlubny vyžadují pravidelnou zálivku. Půda musí být trvale vlhká, ale ne podmáčená. Vyhněte se zalévání přes listy, které může vést k houbovým chorobám. A aby se kedlubnám opravdu dařilo, aplikujte kolem rostlin jako bonus také vrstvu organického mulče, která pomůže udržet půdní vlhkost a zabrání vývoji plevelů. Jednou měsíčně rostliny pak přihnojujte vyváženým organickým hnojivem.
Pozor na škůdce
Kedlubny obecně nejsou škůdci příliš napadány, ale mohou je napadnout molice, bělásci nebo třeba mšice. Pokud zaznamenáte jakékoli známky poškození hmyzem, odstraňte napadené listy nebo (při větším zasažení) použijte organický insekticid. Proti běláskům se hodí také popel (ten rovněž dodá této zelenině mnoho užitečných látek, jako je například 33–35 % vápníku, 2–4 % fosforu, 6–10 % draslíku, 4–7 % hořčíku a rovněž i mnohdy nedostatkový křemík). Jediné, co v popelu nenajdete, je dusík – ten je však možné na záhon dodat kompostováním.
Sklizeň kedluben a jak na ni
Kedlubny jsou obvykle připraveny ke sklizni 6 až 8 týdnů po výsadbě. Samotný kedluben by měl mít průměr asi 3 až 4 palce a musí být pevný na dotek. Ke sklizni použijte ostrý nůž (k odříznutí stonku u základny). Odstraňte pevnou vnější vrstvu slupky škrabkou na zeleninu (nebo nožem), a poté nakrájejte křehkou vnitřní dužinu podle potřeby.
Listy kedlubny jsou také jedlé a lze je sklízet, když jsou mladé a měkké. Odřízněte je u základny stonku, důkladně opláchněte a použijte do salátů nebo je poduste jako špenát. Nikdy však neodebírejte více než jednu třetinu listů z jedné rostliny, jinak by to mohlo ohrozit vývoj kedlubny.