Aspirin nejen jako lék, ale i hnojivo: Zlepší růst rajčat, jahod i česneku

Podpořte růst jahod i česneku vhodným hnojivem. K jeho výrobě vám postačí jeden zázrak ukrytý ve vaší lékárně. Po této zálivce vám rostliny na zahradě porostou jako divé.

aspirin v ruce i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Čerstvě sklizené plody z vlastní zahrádky jsou výtečnou odměnou za všechny ty dny tvrdé práce, které jste rostlinám museli obětovat. Naštěstí existují různé triky a vychytávky, které vám mohou se zahradničením pomoci. Díky zálivce vhodným hnojivem budou rostliny na vaší zahradě zdravější a mnohem odolnější vůči útokům škůdců.

Proč je důležité hnojit rostliny

Hnojící směsi mají různá složení a podle toho působí na vývoj a růst určitých částí rostlin. Mezi nejdůležitější prvky, které je potřeba během roku pravidelně doplňovat, patří dusík, draslík a fosfor. Ty zajišťují rychlý a zdravý růst zelených částí i rozvoj kořenového systému. Díky nim také rostliny bohatě kvetou a plodí, což je hlavním cílem většiny pěstitelů.

Čím hnojit rostliny

Nemusíte nutně kupovat drahá speciální hnojiva, která bývají často vyráběná ze syntetických látek. Používání těchto směsí může být ve výsledku pro vaši zahradu mnohem škodlivější. V nemalé míře taky negativně působí na lidské zdraví a celý ekosystém zahrady. Namísto toho sáhněte po ekonomičtějším a ekologičtějším řešení a vyrobte si doma vynikající hnojící směs. Její používání je mnohem šetrnější k životnímu prostředí i vašemu zdraví.

pěstování jahod iZdroj fotografie: Depositphotos

Domácí hnojivo z Aspirinu

Zejména na jaře potřebují rostliny doplnit zásoby dusíku. Tím navíc stimulujete jejich růst a podpoříte imunitní systém. Tableta Aspirinu vám v tomto bude skvělým pomocníkem. Stačí jednu tabletu rozpustit v jednom litru vody. Ke každé rostlině jahod nalijte 23 polévkových lžic připravené směsi. K vyživení cibule a česneku rozpusťte 7 tablet aspirinu v 10 litrech vody a nalévejte roztok ke kořenům.

Další přírodní hnojiva

K výrobě přírodní hnojící směsi lze využít i zbytky z vaší domácnosti. Skvěle vám poslouží například kávová sedlina, vaječné skořápky, slupky od banánů a další organický odpad. Z těchto zbytků si za pár korun připravíte dokonalé přírodní hnojivo, za které vám vaše rostliny opravdu poděkují. Odměnou vám bude opravdu bohatá úroda plná chutných a šťavnatých plodů.

Jak mít tu nejlepší úrodu jahod

Čím hnojíte jahody a česnek v květnu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články