Jak sklízet česnek pro maximální výnos: Důležité je načasování, předčasné sklizení sníží úrodu o polovinu

Sklizeň česneku se nesmí uspěchat, ale není radno s ní ani otálet. Jen tak se dočkáte velké úrody, která vám vydrží uskladněná dlouhou dobu.

Sklizeň česneku i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Česnek je přírodní antibiotikum, které nesmí chybět na žádné zahradě. Někteří zahradníci ho sází již na přelomu podzimu a zimy, těsně před tím než udeří první mrazy, jiní dávají přednost výsadbě na jaře. Podle tohoto rozhodnutí se také řídí sklizeň česneku, která může připadnout na červen až srpen. Pokud česnek sklidíte správným způsobem, dočkáte se úrody bez zbytečných ztrát v podobě nahnilých palic, která vám vydrží až do příští sezóny.

Proč je důležité načasovat sklizeň česneku

Sklizeň česneku je záležitost, ke které byste měli přistupovat zodpovědně, chcete-li, aby vám úroda ve spíži dlouho vydržela. Důležité je odhadnout správný čas sklizně. Pokud s ní začnete příliš brzy, nebude výnos tak velký, jak by mohl být, česnek totiž nejintenzivněji roste dva až tři týdny před sklízením. Pokud zase budete otálet, může se stát, že česnek bude přezrálý a bude se hůře skladovat. Navíc riskujete, že ho napadne plíseň.

Vhodně sklizený česnek déle vydrží

To, že přišel jeho čas, vám dá česnek vědět sám. Záleží, zda pěstujete nepaličák či paličák. Prvně jmenovaná odrůda nekvete, takže to, že se blíží jeho sklizeň, vám prozradí nať česneku. Ta začne ve správný okamžik žloutnout a polehávat. Jakmile je zhruba polovina listů ohnutá, neváhejte a česnek skliďte.

Česnek paličák je specifický květním stvolem, který vyrůstá ohnutý z jeho středu. Ten je potřeba odstranit, aby rostlinu zbytečně nepřipravoval o sílu, kterou by jinak mohla vynaložit do růstu hlávky. U několika rostlin však stvol ponechejte, informuje vás o tom, kdy přijde čas sklizně. Ten totiž nastane ve chvíli, kdy se květní stvol narovná.

Sklizený a svázaný česnek iZdroj fotografie: Pixabay

Správné uskladnění prodlouží trvanlivost

Pokud chcete, aby dobře vypěstovaný česnek vydržel uskladněný až do příštího roku, musíte se při sklízení vyvarovat několika chyb. Rostliny nikdy ze země nevytahujte násilím, na pomoc si raději vezměte rycí vidle. Postupujte opatrně, abyste hlávky vidlemi neponičili. Sklizené rostliny umístěte na suché a teplé místo. Neodstraňujte zbytek zelených listů, ale nechte je zaschnout – živiny ze zelených částí přejdou do hlávky. Teprve po zaschnutí nať zkraťte na cca 15 cm, svažte do svazků a uskladněte tam, kde je sucho a průvan.

Využijte prázdný záhon po česneku a vysejte další zeleninu

Čím se řídíte při sklizni česneku?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články