Pokud chcete mít čerstvý česnek i napřesrok, musíte ho právě nyní právě uskladnit. Pomůže vám k tomu šikovná technika z doby našich babiček.
Česnek je v kuchyni nenahraditelnou ingrediencí, která dodává pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Chcete-li si užívat čerstvost této aromatické zeleniny po celý rok, pak byste se měli naučit ji správně skladovat. Pomůže vám osvědčené vázání do copů.
Sklizeň a příprava česneku
Období sklizně česneku se liší v závislosti na odrůdě – probíhá od začátku léta do začátku podzimu. Klíčovým prvkem je samozřejmě správná sklizeň. Vyplatí se to dělat pečlivě a vyvarovat se poškození paliček, které by mohlo zkrátit dobu skladování.
Po sklizni je nutné česnek důkladně usušit. Umístěte ho proto na slunce a nechte uschnout. Musíte se ho také zkontrolovat, zda není poškozený nebo zda nevykazuje známky infekce.
Způsoby skladování česneku
Až budete chtít připravený česnek uskladnit, můžete si zvolit z několika způsobů:
- Ve svazcích: Po důkladném vysušení svažte česnek do svazků a zavěste na suché místo. Jedná se o tradiční metodu, která umožňuje větrání česneku a udržuje jeho čerstvost. Pro dekorativnější vzhled lze rovněž česnek svázat do copů. Pokud si na tom dáte záležet, vydrží vám tak klidně i rok.
- V koších: Stejně jako u svazků lze sušené hlavičky spolu s natí svázat do svazků a uložit do košů, kde si rovněž zachovají svou kvalitu.
- V třílitrových sklenicích: Pokud chcete česnek skladovat déle, můžete jej (po řádné přípravě a sterilizaci) uložit do sklenic. Hlavičky se vysuší, ale nebudou klíčit. Sklenice skladujte v lednici nebo na balkoně.
- V sáčcích: Pro snížení rizika vzniku plísní a bakterií namočte česnek do solného roztoku, poté jej osušte a uložte do sáčků z přírodních materiálů. V zimě je dobré ho čas od času zkontrolovat a odstranit zkažené hlavičky.
- V bednách: Skladování česneku v bednách spočívá v jeho uspořádání do vrstev oddělených solí. To zajistí čerstvost a šťavnatost po delší dobu.
- V chladničce: Sušené hlavičky česneku lze uložit do papírových sáčků a skladovat odděleně od ostatních potravin. Přidání soli nebo cibulových slupek pomůže zachovat čerstvost.
- Použití popela: Neobvyklou, ale účinnou metodou skladování je naskládání česneku na vrstvy popela v kartonové krabici. Popel chrání česnek před vysycháním.
- Ve fólii: Inovativní metoda spočívá v zabalení každé palice do dvou vrstev potravinové fólie. Ta chrání česnek před ztrátou vlhkosti.
Vsaďte na pestrý výběr
Díky těmto různým způsobům skladování si můžete užívat čerstvost česneku po celý rok. Výběr správné metody závisí na vašich preferencích a podmínkách skladování. Nezapomeňte, že správná příprava a pečlivé skladování jsou klíčem k zachování chuti a vůně česneku po dlouhou dobu.