Jen málokdo má na zahradě mezi zelím a okurkami také řepu červenou (Beta vulgaris var. Vulgaris). A pokud ano, odkáže ji obvykle na okraj záhonku nebo do řádků mezi brambory. Ale je to velká škoda. Správně pěstovaná řepa je totiž tak sladká, že dokáže snadno konkurovat leckterému sezónnímu ovoci. Jen správná zálivka nebo dobře zvolená půda vám však tento benefit nezajistí. Pro skutečnou pomoc si budete muset zajít do kuchyně.
Slunce, vzduch a voda aneb řepa není náročná
Poroste vám téměř kdekoli. Vyžaduje pouze dobře prokypřenou zeminu, která jí nebude bránit v růstu a vývoji rudých bulev (takto vypěstovaný kořen navíc bývá hořký). Vezměte si na pomoc ruční kypřič a nebojte se zajet opravdu hluboko. Už v první polovině léta se neobejde bez zálivky. Stačí, pokud k ní přistoupíte jednou týdně, ovšem v dostatečném množství (10 litrů na 1 m2). Vsadit lze na přímou zálivku i kapkovou závlahu (obojí je skvělé).
Ale jakmile se teploty zvýší a bulvy začnou růst, zvyšte frekvenci závlahy dvojnásobně. Stejně důležité je však i optimálně nastavené hnojení. Perfektní možnost představuje kravský hnůj, ovšem jen v první polovině léta. Obsahuje totiž množství dusíku, který podporuje spíše růst listů a nikoli bulev. V druhé části vegetačního období by tak měly dostat přednost jiné makroelementy (zejména draslík a fosfor).
Pojistěte si sladkost řepy ještě před sklizní
Řepa uskladněná za těch správných podmínek rozloží ve svém nitru některé sacharidy a ve výsledku bude ještě sladší, než kdybyste ji konzumovali ihned po vytažení ze země. Aby však těchto sacharidů obsahovala opravdu hodně, musíte ji ještě během období růstu vystavit menšímu stresu. Pomůže vám s tím kuchyňská sůl. Stačí do zálivky přidat jednu lžíci soli (na deset litrů vody) a řepu zavlažit. K tomuto kroku přistupte dvakrát. Nejprve měsíce, a poté dva týdny před sklizní.
Sůl lze nahradit rovněž dusičnanem sodným. Řepu sklízejte těsně před mrazy, poté totiž může mírně změnit svou chuť. A to by byla škoda. Uskladněte ji na stejném místě jako brambory. Takové podmínky jí vyhovují. Nikdy ji však nepřipravujte o všechny zbytky listů. Naopak – ponechání asi 5 centimetrů řapíků pomůže předejít rychlému zkažení i vysušení bulvy. Používat ji můžete podle chuti a potřeby.