Domácí rajčatová omáčka najde uplatnění při přípravě špaget, na pizze nebo třeba ke grilování. Její příprava není složitá a zvládne ji každý.
Chuťově výrazná a aromatická omáčka z rajčat a paprik se velmi rychle stane univerzálním doplňkem vaší spíže. Připravíte ji snadno a spotřebujete přitom veškerou zralou zeleninu. I když se skvěle hodí k těstovinám, její kulinářský potenciál tím rozhodně nekončí, skvěle ochutí i rýži, brambory, maso a ryby.
Jak na přípravu domácí omáčky
Než se pustíte do výroby této lahodné omáčky, budete potřebovat následující ingredience:
- 2 kg rajčat
- 500 g paprik
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce bazalky
- 1 lžička uzené sladké papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžičky octa
Začněte nastrouháním rajčat na struhadle s velkými otvory. Odstraňte slupky a nastrouhaná rajčata propasírujte přes jemné síto přímo do hrnce na vaření. Cibuli a papriku nakrájejte na malé kostičky. Poté v pánvi rozehřejte malé množství rostlinného oleje a osmahněte na něm cibuli nakrájenou na kostičky, dokud lehce nezezlátne. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a společně smažte asi 2 minuty. Tuto směs vyjměte a dejte stranou.
Smažení paprik jako důležitý krok
V téže pánvi rozehřejte další rostlinný olej a osmahněte papriky, dokud nezměknou. V mixéru mezitím rozmixujte osmaženou papriku a cibuli na pyré, dokud nebude směs hladká a dobře propojená. Po této fázi smíchejte pyré z paprik a cibule s rajčatovým základem v hrnci. Přidejte sušené koření a dobře zamíchejte.
Hrnec postavte na sporák a přiveďte omáčku k varu. Podle chuti přidejte sůl a cukr. Dobře promíchejte a nechte vše vařit odkryté na mírném ohni, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Nakonec do omáčky vmíchejte ocet. Opět ji přiveďte k varu a poté ji přelijte do sterilizovaných sklenic. Sklenice pevně uzavřete víčky.
Chlazení a skladování domácí omáčky
Po vychladnutí omáčky skladujte uzavřené sklenice v chladné a tmavé spíži nebo ve sklepě. Tady bez problémů vydrží i po dlouhé zimní měsíce.
Kulinářská všestrannost rajčatové omáčky
A kde tuto báječnou pochoutku využít. Možných uplatnění je hned několik.
- Omáčka na těstoviny: Ať už se jedná o špagety, fettuccine nebo lasagne, tato omáčka dodá vašim italským pokrmům bohatou a výraznou chuť.
- Rýže a obiloviny: Omáčkou pokapejte misku dušené rýže, quinoy nebo kuskusu.
- Bramborová poleva: Tato omáčka zvýrazní chuť pečených brambor nebo bramborové kaše.
- Maso a ryby: Omáčku můžete použít jako základ nebo zálivku k masům, jako je kuřecí nebo hovězí, a dokonce i k rybím pokrmům.
- Pizza: Rozetřete ji jako základní omáčku a zažijete příval chutí při každém soustu.
Hledáte další zajímavé recepty? Vyzkoušet můžete i oblíbený pražský způsob nakládání okurek.