Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik, díky kterého bude vaše struhadlo opět jako nové. Zvládnete to v pohodlí domova i bez použití speciálních pomůcek nebo nářadí.
Struhadlo patří mezi základní pomůcku snad v každé domácnosti. Častým používáním nebo nevhodným zacházením se však jeho životnost zkracuje a jednotlivé hroty se časem ztupí. Naštěstí existují dva jednoduché způsoby, který vám s tímto problémem pomůže. Jediné, co k tomu budete podle webu iReceptář potřebovat, jsou pomůcky, které už máte doma. V redakci jsme tento trik vyzkoušeli a byli velmi překvapeni výsledkem.
Jak pečovat o struhadlo
Aby vám toto nádobí doma sloužilo co nejdéle, musíte věnovat čas jeho pečlivému mytí a údržbě. Čím déle jej necháte špinavé, tím horší jeho čištění bude, proto nikdy neotálejte. Skvěle vám v tomto případě poslouží citron, jak jsme již dříve psali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři. Rozhodně se vyhněte jeho drhnutí pomocí drátěnky, která by mohla jeho povrch poškrábat nebo jednotlivé hroty ztupit.
Co budete k broušení struhadla potřebovat
Nemusíte nutně kupovat drahé speciální nářadí a přípravky, které by vám pomohly tup struhadlo opět nabrousit. Ve skutečnosti vám poslouží pomůcky, které běžně používáte. V dřívějším článku na Chalupáři-Zahrádkáři jsme radili k jeho broušení využít obyčejný hřebík. V tomto případě si vystačíte s obyčejným šroubovákem nebo kouskem alobalu.
Broušení struhadla pomocí šroubováku
Tato metoda je obzvlášť účinná v případě, že je struhadlo vyrobeno z tenkého materiálu. Ty jsou totiž velmi náchylné a při vysokém tlaku se vrcholky hrotů zatlačují dovnitř. Tím se zmenšuje velikost otvoru, což má za následek, že je strouhání mnohem náročnější a zdlouhavější. Abyste tento stav napravili, jednoduše pomocí šroubováku jednotlivé hroty opět vypáčete směrem ven. Šroubovák lze nahradit také nožem.
Jak nabrousit struhadlo alobalem
Dalším způsobem, jak zpracovat struhadlo, aby bylo opět jako nové, je použít k jeho broušení kus alobalu, jak potvrzuje i web Tescoma. Stačí jen hliníkovou fólii utrhnout a zmačkat do kuličky. Jakmile máte hotovo, přejíždějte koulí jednotlivé hroty, dokud se jejich hrany opět nenaostří. Podobným způsobem lze nabrousit i tupé nože, jak potvrzuje i naše čtenářka Denisa G. z Dolní Lutyně: ,,Když potřebuju rychle nabrousit nůž, použiju k tomu kuličku alobalu. Po pár dnech však musím postup znovu opakovat.”