Je čas vyrazit na zahradu s nůžkami: Jabloně, hrušně a slivoně byste měli prořezat co nejdříve

Právě teď je třeba prostříhat některé ovocné stromy – hrušně, slivoně nebo jabloně se bez zásahu jednoduše doopravdy neobejdou.

Je čas vyrazit na zahradu s nůžkami: Jabloně, hrušně a slivoň chtějí řez i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Střídání ročních období s sebou často přináší řadu povinností. Jedním z takových úkolů je prořezávání stromů. Pokud se totiž neprovede správně, může ohrozit celou budoucí úrodu vašeho ovocného sadu, jak varuje web We-Chop.

Prořezávání na podzim: Častý omyl

Jakmile začne listí měnit barvu a padat k zemi, mnoho zahradních nadšenců se ocitne v pokušení prořezat své stromy. Vzhledem k probíhajícímu úklidu zahrady a přípravě krajiny na zimu se podzim jeví pro tuto činnost jako ideální doba. Ale nemusí tomu tak být.

Proč neřezat na podzim?

Prořezávání stromů je stimuluje k tvorbě nového růstu. Tento růst je sice nezbytný pro celkové zdraví a vitalitu stromu – neměl byste však odehrávat těsně před nástupem kruté zimy. Důvod je jednoduchý. Podle webu Gardeners World nový růst nebudou mít nové výhonky dostatek času na vývoj a otužování před zimními extrémními teplotami a sněžením.

Proč je lepší prořezávat ovocné stromy v zimě iZdroj fotografie: Depositphotos
Abyste si příští rok mohli užívat co největší úrodu, musíte se právě teď o své ovocné stromy správně postarat

Pokud se řez provádí na podzim a míza ve stromu začne stoupat a pak dojde k náhlému poklesu teplot, může dojít k výraznému oslabení stromu. Z vlastní zkušenosti vím, že strom se tak může stát zranitelnějším vůči poškození mrazem a hůře se pak brání chorobám nebo škůdcům. Podzimní prořezávání v podstatě ohrožuje schopnost stromu odolávat zimním výzvám – musíte se k němu tedy uchýlit až v případě, že je opravdu chladno. To platí především při řezu jabloní, slivoní a hrušní.

Ideální doba pro prořezávání

„Ideální doba pro prořezávání ovocných stromů, jako jsou jabloně, hrušně a švestky, je v zimě, kdy jsou stromy ve stavu vegetačního klidu, nebo po jejich jarním odkvětu,“ říká sadař Libor J. z Přerova. „Prořezávání v těchto obdobích umožňuje stromům zotavit se a prospívat. V zimě je strom v klidovém stavu, což znamená, že jeho růstové procesy jsou dočasně zastaveny. Tím se minimalizuje riziko, že strom při prořezávání utrpí šok a naruší se jeho přirozený růstový cyklus.

Aby byla vaše zahrada i v příští sezóně doslova jako ze škatulky, musíte jí právě teď věnovat tu správnou péči iZdroj fotografie: Pixabay
Aby byla vaše zahrada i v příští sezóně doslova jako ze škatulky, musíte jí právě teď věnovat tu správnou péči

Na jaře, po odkvětu, pak strom aktivněji vytváří nový růst. Prořezávání v této době ho může pomoci tvarovat a odstranit odumřelé nebo nemocné větve. Je ovšem nutné počkat, až strom odkvete, abyste neúmyslně neodstranili potenciální plodonosné větve,“ upřesňuje své doporučení. Po prořezu pak nezapomeňte jabloň správně pohnojit, Chalupáři-Zahrádkáři nedají dopustit na tento podzimní recept.

Techniky prořezávání: Jak na správný postup

Používejte ostré řezné nástroje, abyste provedli čisté řezy, a vždy stříhejte směrem k hlavnímu kmeni. Ponechání zkrácených částí může zvýšit náchylnost stromu k chorobám nebo napadení hmyzem. Abyste zabránili šíření chorob nebo škůdců na další stromy nebo keře, ujistěte se, že po ořezání větví z nemocného stromu své nástroje důkladně očistíte. Pro běžnou dezinfekci stačí mýdlo nebo alkohol. A dejte pozor na to, jak sekáte trávu v okolí stromů. Na magazínu Chalupáři-Zahrádkáři víme, jak se to dělat nemá.

Jaké jsou vaše triky pro řez ovocných stromů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články