Docela obyčejné piliny mohou být při uskladnění jablek neocenitelným pomocníkem – ochrání je před plísní a hnilobou.
Sklizená jablka je nutné správně uchovat, aby zůstala čerstvá a aromatická po delší dobu. Působení vlhkosti, vzduchu a teplotních výkyvů může vést k rychlému kažení. A to by byla opravdu škoda. Nastavení optimálních podmínek, jak informuje web Gardeners, je proto opravdu nezbytné.
Jak správně skladovat jablka
Správné skladování jablek začíná opatrným zacházením od okamžiku sklizně, jak píše web MasterClass. Zde jsou kroky, které lze jednoznačně doporučit:
- Po sklizni jablka nemyjte ani neutírejte. Jednoduše odstraňte všechny listy a jemně oddělte stopky. Mytím se do jablek může dostat vlhkost, která může podpořit vznik plísní a hniloby.
- Pečlivě prohlédněte každé jablko a oddělte poškozené, nahnilé nebo otlučené kusy. Skladujte pouze neporušená, zdravá jablka.
- „Abyste jablka ochránili před vlhkostí a vzduchem, zabalte každé jablko zvlášť do obyčejného papíru,“ radí čtenářka Věra N. z Kunratic.
Použití pilin jako podestýlky
Skvělým pomocníkem jsou ovšem podle mých zkušeností také piliny. Na dno skladovacích nádob nasypte vrstvu pilin. Působí jako izolační bariéra, která pomáhá absorbovat přebytečnou vlhkost. Piliny také fungují jako přirozený izolant a udržují stabilní mikroklima uvnitř skladovacích nádob. Jakmile jsou piliny na místě, rozložte zabalená jablka do dvou nebo více vrstev.
Dbejte na to, aby mezi nimi byl dostatečný prostor a mohl mezi nimi cirkulovat vzduch. Ideálním místem pro skladování jablek je prostor s trvalou teplotou, která není nižší než +5 stupňů Celsia. Mezi nejlepší možnosti patří sklep, spíž nebo dokonce prosklený balkon. Podle zjištění redaktorek Chalupáři-Zahrádkáři vám jako úložný prostor skvěle poslouží i krabice s pískem. A jablka, která vytřídíte jako zkažená, klidně dopřejte hortenziím – odvděčí se vám.
Praktická rada zkušených sadařů
Zkušení sadaři mají další cenný tip, jak ještě více prodloužit životnost skladovaných jablek. Doporučují umístit do skladovací nádoby vatové tampony nebo polštářky namočené v potravinářském octu. Tato důmyslná metoda pomáhá prodloužit trvanlivost jablek tím, že zabraňuje růstu plísní a hniloby. Ocet je však třeba pravidelně doplňovat.