Jablka vydrží celou zimu, stačí je skladovat v krabici s pískem

Pokud se letos radujete z bohaté úrody jablek, musíte ji také správně uskladnit. Jablkům se bude líbit ve větraném sklepě nebo zasypaným písku.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Jablka v našich končinách patří k nejčastěji konzumovaným druhům ovoce, a to díky své chuti, obsaženým vitamínům a možnosti zpracování. Jen málokterý zahrádkář nemá na svém pozemku jabloň. V zimě chuťové buňky potěší nejen připravené kompoty a přesnídávky, ale i zásoba čerstvých jablek pozdních odrůd. Dodržíte-li při jejich skladování několik zásad, vydrží vám křupavá a šťavnatá až do jara.

Jablka správně skliďte

Aby se jablka (nebo i hrušky) hodila k dlouhodobému skladování, je třeba je umět správně sklidit. Začínejte vždy spodními větvemi a postupujte směrem nahoru. Ovoce trhejte i se stopkou a počínejte si opatrně, abyste ho příliš nepomačkali. Jablka nikdy neházejte dolů, ale ukládejte je do připravených bedýnek nebo košů. Ovoce, které jste neočesali, ale samo opadalo, neskladujte, ale co nejrychleji snězte nebo zpracujte.

Skladování jablek usnadní písek

Ovoce určené ke skladování musí být zcela zdravé, nepoškozené a mít stopku. Pokud sklizená úroda splňuje tyto požadavky, můžete se vrhnout na její uskladnění. Ke skladování jablek je nejvhodnější sklep nebo jiná místnost, kde teplota nekolísá a pohybuje se mezi 0 a 2 °C. Ideální vlhkost vzduchu je kolem 90 %. Jablka uložte v jedné, maximálně dvou vrstvách do vydezinfikovaných bedýnek stopkou dolů.

Ovoce vydrží čerstvé dlouhou dobu také v případě, že ho uložíte do beden s pískem, podobně jako se to dělá s mrkví. Dno nádoby vysypte asi třícentimetrovou vrstvou písku, a na tu poskládejte jednotlivá jablka tak, aby se navzájem nedotýkala. Poté je zcela zasypte a uložte další várku ovoce. Vrstvy by měly být ale maximálně tři nad sebou. Můžete je prokládat i jiným sypkým a suchým materiálem, například cibulovými a česnekovými slupkami, hoblinami nebo listím.

Skladování jablek iZdroj fotografie: Pixabay
Jablka určená ke skladování musí mít stopku

Držte je zdaleka od brambor

Místnost s uskladněným ovocem pravidelně větrejte, abyste ji zbavili etylenu, který jablka vylučují a jehož vlivem se ovoce a zelenina rychle kazí. Teplota by ale ani během větrání neměla klesnout pod nulu a vlhkost pod 80 %. Dobrý nápad není skladování jablek v blízkosti brambor nebo mrkve, protože by zeleninou mohla „načichnout“. Sklizenou úrodu pravidelně kontrolujte a nakažené kusy ihned zužitkujte nebo zlikvidujte. Pokud nemáte k dispozici sklep nebo jinou vhodnou místnost, můžete jablka nějaký čas skladovat v lednici v papírových sáčcích.

Jak na roubování ovocných stromů

Jak skladujete úrodu jablek vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články