Česnek se oloupe už za 5 sekund, postačí k tomu obyčejná sklenice

Česnek patří v kuchyni mezi velmi oblíbené ingredience – a jeho loupání může být jednodušší, než se zdá. Stačí použít malý trik.

Česnekové slupky ze zahrady při správné aplikaci odeženou svilušky i mšice i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek se svou ostrou vůní a bohatým chuťovým nábojem tvoří základ kuchyní po celém světě. Dodává pokrmům hloubku a bohatost, ale předtím, než se použije, je třeba ho oloupat (a to většinou nebývá právě jednoduché). Pokud si však k ruce vezmete šikovné pomocníky, zvládnete to rychle a bez zbytečně znečištěných rukou.

Trik s lisem na česnek

Lis na česnek můžete využít trochu jinak, než jste nejspíš zvyklí. Místo toho, abyste každý stroužek pracně loupali, vložte do lisu neloupané stroužky a prolisujte je jako obvykle. Drobné síto na konci lisu spolu s tlakem oddělí česnek od slupky. Po vylisování česneku stačí slupky vyhodit a nástroj vyčistit. Buďte však připraveni na to, že lis půjde zmáčknout o něco hůře, protože slupky kladou odpor. Pokud si chcete práci usnadnit, odřízněte česneku alespoň tvrdý konec.

Použít můžete i mikrovlnku

Uvažovali jste někdy o mikrovlnné troubě jako o spojenci při loupání česneku? Podle webu Deník vám i ona může skvěle pomoci. Stačí, když stroužky česneku vložíte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby a krátce je ohřejete při středním výkonu. Jejich slupky se tak uvolní a vy už poté stroužek jen lehce vymáčknete.

Česnek vydrží až do příštího června, trik je ve skladování na tmavém místě

Další nečekaný, ale funkční postup zahrnuje zavařovací sklenici. Vhoďte stroužky česneku do sklenice, pevně ji uzavřete víčkem a nádobou silně zatřeste. Již po několika zatřeseních si všimnete, že se slupky od stroužků oddělují a loupání tak půjde skoro samo. O další trik se podělila čtenářka Stanislava P. z Holic. „Ponoření stroužků česneku do malého množství vody přibližně na pět minut dokáže zázraky. Po vyjmutí a osušení papírovou utěrkou slupky snadno sklouznou a já můžu čisté stroužky okamžitě použít do vaření.“

Česnek - krájení na výrobu insekticidu iZdroj fotografie: Depositphotos
Loupání česneku není nijak příjemná ani voňavá činnost, ovšem nemusí být nijak dlouhá – stačí využít šikovné triky.

Pomocník z obchodu

Web iReceptář také poukazuje na možnost pořízení specializovaného loupače česneku. Jde o malou silikonovou trubičku, do které se stroužky jednoduše vloží. Předtím je však třeba odříznout jejich tvrdé konce. Poté už jen stačí stroužky trochu v loupači poválet, a pak je už jen jednoduše oloupat. Zvládnete to i rukou bez použití nože.

Já místo použití loupače jednoduše poválím stroužek s odříznutým koncem po lince nebo dřevěném prkénku. Efekt to má stejný, ale ruce vám bohužel budou po této proceduře trochu páchnout, na to ale pomůže citronová šťáva. Chalupáři-Zahrádkáři v minulosti také poradili s loupáním brambor nebo granátového jablka.

Jaké jsou vaše triky pro práci s česnekem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články