Česnek patří v kuchyni mezi velmi oblíbené ingredience – a jeho loupání může být jednodušší, než se zdá. Stačí použít malý trik.
Česnek se svou ostrou vůní a bohatým chuťovým nábojem tvoří základ kuchyní po celém světě. Dodává pokrmům hloubku a bohatost, ale předtím, než se použije, je třeba ho oloupat (a to většinou nebývá právě jednoduché). Pokud si však k ruce vezmete šikovné pomocníky, zvládnete to rychle a bez zbytečně znečištěných rukou.
Trik s lisem na česnek
Lis na česnek můžete využít trochu jinak, než jste nejspíš zvyklí. Místo toho, abyste každý stroužek pracně loupali, vložte do lisu neloupané stroužky a prolisujte je jako obvykle. Drobné síto na konci lisu spolu s tlakem oddělí česnek od slupky. Po vylisování česneku stačí slupky vyhodit a nástroj vyčistit. Buďte však připraveni na to, že lis půjde zmáčknout o něco hůře, protože slupky kladou odpor. Pokud si chcete práci usnadnit, odřízněte česneku alespoň tvrdý konec.
Použít můžete i mikrovlnku
Uvažovali jste někdy o mikrovlnné troubě jako o spojenci při loupání česneku? Podle webu Deník vám i ona může skvěle pomoci. Stačí, když stroužky česneku vložíte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby a krátce je ohřejete při středním výkonu. Jejich slupky se tak uvolní a vy už poté stroužek jen lehce vymáčknete.
Další nečekaný, ale funkční postup zahrnuje zavařovací sklenici. Vhoďte stroužky česneku do sklenice, pevně ji uzavřete víčkem a nádobou silně zatřeste. Již po několika zatřeseních si všimnete, že se slupky od stroužků oddělují a loupání tak půjde skoro samo. O další trik se podělila čtenářka Stanislava P. z Holic. „Ponoření stroužků česneku do malého množství vody přibližně na pět minut dokáže zázraky. Po vyjmutí a osušení papírovou utěrkou slupky snadno sklouznou a já můžu čisté stroužky okamžitě použít do vaření.“
Pomocník z obchodu
Web iReceptář také poukazuje na možnost pořízení specializovaného loupače česneku. Jde o malou silikonovou trubičku, do které se stroužky jednoduše vloží. Předtím je však třeba odříznout jejich tvrdé konce. Poté už jen stačí stroužky trochu v loupači poválet, a pak je už jen jednoduše oloupat. Zvládnete to i rukou bez použití nože.
Já místo použití loupače jednoduše poválím stroužek s odříznutým koncem po lince nebo dřevěném prkénku. Efekt to má stejný, ale ruce vám bohužel budou po této proceduře trochu páchnout, na to ale pomůže citronová šťáva. Chalupáři-Zahrádkáři v minulosti také poradili s loupáním brambor nebo granátového jablka.