Naprosto typické linecké cukroví zvládne udělat každý. Kouzlo tkví ve správných poměrech a rychlém vypracování těsta.
Kdo by nemiloval vánoční cukroví v podání absolutní klasiky, tedy lineckého. Za tento recept celý svět může poděkovat našim rakouským sousedům a je pravdou, že neznám nikoho, u koho by tento věhlasný typ cukroví chyběl na vánočním stole. Dva jednoduché tvary spojené marmeládou zvládnou i děti a jak známo, právě ony jsou nejlepšími ochutnávači. Víte ale, jak udělat opravdu dokonalé těsto, aby mělo tu správnou konzistenci a tedy i chuť a typické mandlové aroma? Trik je v dodržení přesně stanoveného poměru.
Křehké těsto potřebuje odpočinout
Podle webu iReceptář je základem rovnoměrný podíl surovin, který je léty odzkoušený a není tedy nutné jej měnit a experimentovat. Pro ideální těsto platí poměr 3:2:1+1. Zní to jako složitá matematická úloha? Naopak, je to snazší, než se může na první pohled zdát. Za první neznámou dosaďte hladkou mouku (300g), poté dva díly másla (200g), 1 díl (100 g) cukru moučka a přidejte jeden žloutek. Pokud linecké cukroví zbožňujete, udělejte jej rovnou z dvojnásobné (či ještě větší) dávky, rozhodně po něm bude sháňka.
Při zpracování těsta se snažte postupovat co možná nejrychleji, pouze tak docílíte maximální křehkosti, která je hlavní předností tohoto cukroví. Radí to i dlouholetá cukrářka a pekařka, paní Marie T. z Brandýsa nad Labem: „Promíchejte mouku s cukrem, obojí doporučuji prosít, a to klidně i vícekrát. Těsto tak bude jemné a nakypřené. Přidejte lehce povolené máslo nakrájené na kousky a žloutek, který funguje jako pojidlo. Rychle vypracujte v hladké těsto a nechte jej odpočívat v lednici, ideálně přes noc.“
Z jednoho těsta uděláte několik druhů cukroví
Pokud jste v časové tísni a zkrátka nestíháte péct, můžete si práci ulehčit. Z lineckého těsta můžete udělat hned několik druhů cukroví. Radí to i web ProŽeny, kde doporučují kromě klasiky také zapracovat do těsta kardamom, mletou skořici či muškátový ořech. Po upečení pak můžete těsto spojovat různými krémy (výtečný je například ořechový)a ozdobit ho třeba čokoládou, či citronovou polevou. Velmi jednoduché je také vykrojit kýžené tvary a před pečením je pomazat žloutkem a posypat cukrem.
Vyberte tu správnou zavařeninu
Dáváte-li přednost klasice, jistě dobře víte, že výběr marmelády hraje významnou roli. K výrazně sladkému těstu se hodí spíše kyselejší typy zavařenin, například z černého rybízu. Jak na něj jsme na Chalupáři-Zahrádkáři psali v minulosti. Výtečnou kyselejší marmeládu lze ale udělat z jakéhokoli druhu rybízu, případně z malin, ostružin či borůvek.
Patříte mezi typy lidí, co rádi experimentují? Zrovna cukroví je v tomto případě ideální. Můžete vyzkoušet jeden ze 4 výtečných receptů na netradiční druhy marmelád, co jsme na Chalupáři-Zahrádkáři doporučovali a pokud k tomu správně spárujete exotické i klasické koření či jiné zajímavé a neobvyklé chutě, věřím, že si velmi pochutnáte nejen vy, ale i vaše rodina a přátelé, kteří vás budou žádat o recept.