Ujistěte se, že okolí pařezu je zbaveno suché trávy, listí a jiných hořlavých materiálů – pak už jen jednoduše škrtněte sirkou.
Odstranění pařezu z pozemku může být náročný úkol, zejména pokud se jedná o odolný druh stromu, jako je dub, ořech nebo švestka. Přirozený rozklad je bohužel zdlouhavý proces, který trvá mnoho let. Pro jeho urychlení však můžete použít sirky, jak radí web iReceptář.
Metoda vypalování pařezů
Bývá určena především pro menší pařezy, které mohou rychle shořet. Větší pařezy ze silnějších stromů takto mnohdy zcela odstranit nelze a budete muset vyzkoušet i jiné techniky (třeba je po dohoření zasypat hlínou a nechat přirozeně rozložit). Pro zvýšení účinnosti pálení se doporučuje několik měsíců předem pařez rozřezat (snažte se vždy jít co nejhlouběji) a vytvořit tak vzor podobný paprskům kola.
Poté do pařezu nasypte trochu podpalovače a zapalte jej. Pařez bude hořet značnou dobu a nad plameny si můžete i něco uvařit. Po delším hoření lze pak lze jeho zbytky snadno odstranit.
Metoda kompostování a jak na ni
Tato metoda spočívá v zakopání nežádoucího pařezu pod hromadu organického odpadu a vytvoření velké hromady kompostu, jak informuje web InStory. Mezi vhodné materiály patří kuchyňské zbytky, posekaná tráva, lesní půda, spadané listí atd. Pro urychlení rozkladu pařezu posypte každou vrstvu organické hmoty močovinou.
Kromě toho můžete použít přípravky EM (účinné mikroorganismy), které je třeba předem naředit v teplé vodě. Nakonec hromadu kompostu důkladně navlhčete a zakryjte ji polyethylenovou fólií, ale ne příliš těsně. Kolem pařezu můžete také postavit kompostovací box, a vše tak urychlit – k takovému kompostu se pak můžete chovat jako k jakémukoli jinému. Ale pokud vám vyloženě nepřekáží, lze jej využít jako dokonalou ozdobu, pítko pro ptáky nebo zahradní stolek, jak jsme doporučovali již dříve na Chalupáři-Zahrádkáři.
Ekologická metoda alias houby
Chcete-li použít ekologičtější metodu, která je rychlejší než přirozený rozklad, zvažte použití hub. Do pařezu vyvrtejte otvory nebo proveďte řezy pilkou a dřevo naočkujte vybraným druhem houby, například hlívou ústřičnou. Nejenže získáte chutný a zdravý doplněk do kuchyně, ale houby také odvedou svou práci. Přibližně do dvou let totiž oslabí a rozloží pařez natolik, že jej snadno odstraníte lehkým kopnutím.