Už žádné saze na hrncích a pánvích, hravě si s nimi poradí ocet se sodou

Nedovolte starým sazím, aby hyzdily vaše oblíbené kuchyňské nádobí. Vytáhněte proti nim do boje za pomoci octa a jedlé sody.

Zašlou nečistotu na špinavém nádobí spolehlivě zničí soda s peroxidem vodíku i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V symfonii každodenního života hraje kuchyně často roli pulzujícího srdce, kde vůně koření a melodie syčících pánví vytváří hřejivou atmosféru pohody lásky. Uprostřed tohoto kulinářského koncertu však často číhá tichý protivník – nepoddajné saze ulpívající na našich milovaných hrncích a pánvích, které mnohdy nepříjemně jejich krásu a účinnost. Pokud však chcete vrátit svému nádobí jiskru bez použití chemie, vsaďte na ocet se sodou.

Odhalení viníka: napečeniny

Pojďme nejprve rozluštit záhadu, jak se tito tmaví nezvaní hosté dostanou na naše hrnce a pánve. Při kulinářských pokusech se na nádobí začnou postupně, často nepozorovaně, usazovat nánosy uhlíku. Tyto saze, zejména na dně a okrajích pánví, jsou velmi houževnatými nepřáteli, kteří tvrdošíjně ulpívají na jakémkoliv povrchu a rozhodně se nedají jen tak umýt v myčce nebo za pomoci saponátu. Co si tedy počít?

Elixír z octa a sody

Jednoduše sáhněte po našem dnešním hvězdnému duu – octu a jedlé sodě, jak radí web Optolov. Pánev nebo hrnec otočte dnem vzhůru, položte do dřezu a posypte je jedlou sodou. Přidejte špetku soli a nakonec opatrně nakapejte saponát, abyste vytvořili pastu. Tu pečlivě rozetřete po celém povrchu pánve a obalte papírovými utěrkami (jejich okraje pečlivě zastrčte pod okraje nádobí). A teď přijde na řadu velké finále. Na nádobí pomalu nalijte ocet.

I ty nejšpinavější hrnce a pánve vyčistíte za 10 minut díky těmto dvěma ingrediencím. Najdete je v každé kuchyni

Slyšíte, jak jemně šumí? To je zcela v pořádku – jde totiž o žádoucí šepot chemického baletu, který narušuje a rozpouští všechny odolné saze. Po 20 minutách stačí nádobí už je vydrhnout drátěnkou (nebojte se, nebudete muset tlačit příliš) a vyvětrat zápach octa. Zářivý lesk vašich hrnců a pánví bude zpět. V redakci jsme tento postup vyzkoušeli a opravdu nás nadchnul.

Spojení soli a trouby pro čerstvé usazeniny

Máte své nádobí teprve chvíli, takže se vrstva usazenin ještě pořádně nestihla vytvořit? Pak zkuste mnohem jednodušší čištění pánve v troubě, jak radí web PoradBook. Dno pánve jednoduše posypte velkou vrstvou soli a pak ji nechte v teple trouby tak dlouho, dokud sůl nezíská pískový odstín. Jakmile pánev vychladne, vyčistěte ji saponátem a máte hotovo.

Ocet a soda jsou skvělé domácí prostředky na odstranění sazí z hrnců a pánví. Je však třeba je používat opravdu správně. iZdroj fotografie: Freepik
Ocet a soda jsou skvělé domácí prostředky na odstranění sazí z hrnců a pánví. Je však třeba je používat opravdu správně

A vyzkoušet můžete i kyselinu citronovou podle návodu naší čtenářky Denisy K. ze Pstruží. „Pánev namočte a otočte dnem vzhůru. Pak ji posypte dvěma lžícemi kyseliny citronové a vložte do igelitového sáčku. Ten dobře zavřete. Přes noc nechte pánev odpočívat a uvidíte, že ráno pustí veškeré nečistoty skoro samy.“ Redaktorka Chalupářů-Zahrádkářů Marcela Libušná zase nedá dopustit na hořčičný prášek.

Rada za všechny prachy – jak na připálené hrnce

Jaké jsou vaše oblíbené triky pro údržbu nádobí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články