I úplně tupé struhadlo se může proměnit zase v ostrého a šikovného pomocníka – stačí ho jen podomácku nabrousit.
Struhadlo patří bezpochyby k nejpoužívanějším součástem kuchyňského vybavení. Stejně jako všechny často používané nástroje však může i ono časem ztratit svou ostrost, takže strouhání zeleniny nebo jiných potravin se pak stává pracným a méně efektivním procesem. Chcete-li svému struhadlu vrátit jeho bývalou slávu, je klíčem k úspěchu jeho nabroušení. A naštěstí to nevyžaduje návštěvu profesionálního ostřiče nástrojů. Vystačíte si i s jedním jednoduchým domácím předmětem – smirkovým papírem
Jak naostřit struhadlo pomocí smirkového papíru
K nabroušení čepelí struhadla potřebujete pouze kousek obyčejného smirkového papíru z obchodu, jak radí web iReceptář. Než ovšem začnete, lehce ho navlhčete vodou. To mu pomůže lépe přilnout ke kovu struhadla. Poté s ním asi minutu jemně třete všechny otupené zuby struhadla, a nakonec ho opláchněte pod tekoucí vodou. Uvidíte, že bude stejně účinné, jako když bylo nové.
Alternativní metoda: Použití hliníkové fólie
Zajímavé je, že k ostření struhadla lze použít také hliníkovou fólii – tedy alespoň podle informací z webu NášDům. Stačí kousek alobalu zmačkat do kuličky a „nastrouhat“ ho. „Tato metoda je překvapivě účinná nejen pro struhadla, ale i pro nůžky, sama to dělám doma pořád,“ potvrzuje své zkušenosti čtenářka Michaela N. z Potštátu.
Domácí kutilové ocení pilník
Pokud ovšem potřebuje zrenovovat skutečně tupé struhadlo po (pra)babičce, pak vám tyto jednoduché metody stačit nebudou. K ruce si budete muset vzít hřebíky a pilník. Hřebíky o správném průměru nejdříve jemně vyrovnejte jednotlivé zuby struhadla, a poté jim dodejte ostrost jemnou prací s pilníkem.
Tato metoda vás sice bude stát nějaký čas, ale uvidíte, že výsledek bude rozhodně stát za to. Podrobněji popsali tuto metodu Chalupáři-Zahrádkáři zde. Zvládne ji opravdu kdokoliv.