Broušení tupého struhadla z pohodlí domova: Za 30 sekund to zvládne úplně každý, potřeba bude jen obyčejný hrnek

Tupé struhadlo ještě nemusí být na odpis. S trochou šikovnosti mu ještě dokážete vrátit bývalou slávu a ostrost.

i Zdroj fotografie: Creative Commons
                   

Struhadlo se ve většině domácností používá poměrně často. Ovšem kvůli tomu se nutně musí stát, že po nějakém čase doslouží a přijde o svou ostrost. A jestliže se to stane, pak ho většina lidí vyhodí do koše. Vy to však dělat nemusíte – stačí si osvojit šikovné tipy, jak ho opět dostat do kondice.

Broušení struhadla o hrnek

Určitě už jste slyšeli například obroušení struhadla alobalem. Tak něco podobně nefunkčního vám určitě radit nebudeme. Ovšem pokud sáhnete po poctivém keramickém hrnku, o jehož dno se dají nabrousit i nože, určitě nebudete litovat. Jednoduše s ním párkrát strouhněte přes struhadlo (použijte jeho dno). Budete příjemně překvapeni, jak ostrý opět je váš nezbytný kuchyňský pomocník.

Pomůže i smirkový papír

Velmi podobně funguje také broušení struhadla smirkovým papírem. Opět stačí jen několikrát přejet po jeho zubech a struhadlo bude opět zase ostré. Ale pozor – musíte se vyhnout tomu, aby vám do jídla napadaly malinké šupinky kovu (to platí i pro broušení struhadla o hrnek). Proto po této proceduře struhadlo opláchněte a dobře osušte.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak pečovat o struhadlo

Abyste se vyhnuli tomu, že budete muset své struhadlo brousit opravdu často, naučte se o něj správně pečovat. Aby se nože v kuchyni netupily, je vhodné je ukládat do speciálních stojanů. A stejný prostor dopřejte i struhadlu, určitě by se o něj ve skříni nemělo nic otírat.

A pokud možno také toho pomocníka nedávejte do myčky. Mycí cyklus ho totiž může tupit (koneckonců podobné doporučení platí i pro nože). Místo toho ho po každém použití ihned opláchněte, osušte a uložte na místo.

Hodit by se vám mohly i tipy na to, jak správně brousit nože

Jak jste byli úspěšní při broušení tupého struhadla?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Zobrazit další články