Macešky patří mezi nenáročné rostliny – někdy však přesto nekvetou. Zjistěte proč a vše jednoduše napravte – vyplatí se to.
Macešky se svou širokou škálou barev a srdčitými okvětními lístky se zdají být nejodolnějšími společníky proti jarním sychravým ránům (snad vyjma brzkých jarních cibulovin). Jednu nevýhodu však mají – opravdu silně nesnáší přemokření.
Výběr šampionů v obchodě
Cesta k úspěšnému pěstování macešek začíná ještě předtím, než se dostanou do půdy, jak radí web Land. A to v okamžiku, kdy je vyberete v obchodě. Vsaďte proto na rostliny s neotevřenými poupaty, které slibují sezónu plnou květů. Vyhněte se naopak všem, jež vypadají unaveně, nemocně nebo poškozeně – takové se ujímají jen obtížně. Podle mých zkušeností se je nevyplácí pořizovat ani ve výprodeji.
Ideální prostředí pro macešky
Sluncem políbená místa jsou jejich útočištěm a urychlují jejich kvetení. Ale přestože se rády napijí, nesnášejí přemokření, jak upozorňuje magazín NašeZahrada. Půda by proto měla vždy být dobře propustná (nejlépe s příměsí písku).
Vyplatí se také zvážit výsadbu těchto květin v chráněném prostoru nebo na vyvýšených záhonech, kde je nezaskočí ani vydatné jarní deště. A pokud je budete muset zalévat, pak se snažte, abyste vždy kropili jen zem okolo rostlin a nikdy listy nebo dokonce květy. Nejspíš byste o ně přišli, a to by byla opravdu škoda.
Jak na výživu macešek
Tyto půvabné květiny milují především fosfor a draslík – základní prvky, které podporují jejich zázračné kvetení. Ideální je pro ně jakékoli komplexní minerální hnojivo, používané podle návodu – jinak opravdu nejsou náročné.
Příprava na chladné období
Aby vám na záhonku přežily zimu, musíte se o ně správně postarat. S blížící se zimou je ochraňte mulčem z trávy, který zajistí, že na jaře opět vyrostou a budou připraveny nádherně vykvést – o tom už Chalupáři-Zahrádkáři dříve také psali. A ti, kdo žijí v chladnějších horských oblastech, mohou zvážit, zda by neměli macešky během nejtužších zimních měsíců přemístit do chladného skleníku nebo sklepa. V tomto období nevyžadují světlo, ale nikdy je nesmíte nechat zcela vyschnout. Nic víc opravdu nepotřebují.