Čištění připáleného plechu, pekáče nebo hrnce je velmi únavné a náročné. Je tu ale několik surovin, které vám spolehlivě pomohou.
Hrnec, pekáč nebo pánev připálíte i při nejvyšší opatrnosti celkem snadno. Stačí se na pár vteřin vzdálit nebo se věnovat něčemu jinému a problém je na světě. Můžete samozřejmě použít drahé čističe, které jste si koupili v obchodě. Nicméně připálenin se snadno zbavíte i pomocí surovin, jež jsou součástí prakticky každé kuchyně. Konkrétně jde o dvě z nich, které vám s velkou pravděpodobností ušetří mnoho starostí a komplikací.
Jak na připálené nádobí pomocí kečupu
Kečup budete mít doma opravdu vždycky, tak proč si ho nevzít k ruce rovnou? Je však pravdou, že tento postup je delší a také náročnější. Jakmile se jídlo začne připalovat, dejte nádobu pryč z vařiče a nalijte dovnitř studenou vodu. Podstatné je, aby zakryla veškerá připálená místa. Do vody pak přisypte větší množství kečupu, rozhodně se toho nebojte. Tento roztok nechte v nádobě působit minimálně 1 hodinu, pak vše vydrhněte plastovou drátěnkou nebo škrabkou.
Je možné, že se vám nepodaří odstranit všechny připálené kousky. V takovém případě přiveďte vodu uvnitř pomalu k varu, nechte ji chvíli bublat a pak ještě nechte nádobu dalších 12 hodin odmočit. Po vychladnutí celý proces opakujte, a nakonec oškrábejte zbytky připálenin. Pak ještě celou nádobu normálně umyjte saponátem na nádobí. Ano, je to zdlouhavý proces, hodí se však pro situace, kdy nemáte po ruce žádný jiný čistič. A podle mých zkušeností funguje opravdu skvěle.
Čištění pomocí jedlé sody
Jedlá soda je podle webu iReceptář alfou a omegou veškerého domácího čištění, protože se hodí prakticky na cokoli. Její použití je nenáročné, efekt prakticky okamžitý a možnosti kombinace dosti široké. Na jakoukoli připáleninu nasypte trochu jedlé sody a zakápněte ji vodou. Soda začne velmi rychle pěnit, nechte ji tedy na povrchu působit asi 10 minut. Pak už jen nádobí opláchněte teplou vodou a máte hotovo. Na opravdu odolné nečistoty pak web Pretty-Úklid doporučuje kyselinu citronovou. A Chalupáři-Zahrádkáři zase nedají dopustit na hořčičný prášek.