Za půl hodiny bude i nejstarší pánev jako nová, všechny nečistoty zničí kečup

Čištění připáleného plechu, pekáče nebo hrnce je velmi únavné a náročné. Je tu ale několik surovin, které vám spolehlivě pomohou.

Pánve budou jenom zářit, zašlou mastnotu a skvrny zlikviduje peroxid i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hrnec, pekáč nebo pánev připálíte i při nejvyšší opatrnosti celkem snadno. Stačí se na pár vteřin vzdálit nebo se věnovat něčemu jinému a problém je na světě. Můžete samozřejmě použít drahé čističe, které jste si koupili v obchodě. Nicméně připálenin se snadno zbavíte i pomocí surovin, jež jsou součástí prakticky každé kuchyně. Konkrétně jde o dvě z nich, které vám s velkou pravděpodobností ušetří mnoho starostí a komplikací.

Jak na připálené nádobí pomocí kečupu

Kečup budete mít doma opravdu vždycky, tak proč si ho nevzít k ruce rovnou? Je však pravdou, že tento postup je delší a také náročnější. Jakmile se jídlo začne připalovat, dejte nádobu pryč z vařiče a nalijte dovnitř studenou vodu. Podstatné je, aby zakryla veškerá připálená místa. Do vody pak přisypte větší množství kečupu, rozhodně se toho nebojte. Tento roztok nechte v nádobě působit minimálně 1 hodinu, pak vše vydrhněte plastovou drátěnkou nebo škrabkou.

Bohatá úroda cukety

Co s úrodou cuket: Světe div se, dá se z nich udělat i kečup

Je možné, že se vám nepodaří odstranit všechny připálené kousky. V takovém případě přiveďte vodu uvnitř pomalu k varu, nechte ji chvíli bublat a pak ještě nechte nádobu dalších 12 hodin odmočit. Po vychladnutí celý proces opakujte, a nakonec oškrábejte zbytky připálenin. Pak ještě celou nádobu normálně umyjte saponátem na nádobí. Ano, je to zdlouhavý proces, hodí se však pro situace, kdy nemáte po ruce žádný jiný čistič. A podle mých zkušeností funguje opravdu skvěle.

Čištění pekáčů a plechů může být velmi náročné, zvláště pokud se vám tam něco usadí a zapomenete na to. Pomůže vám kečup. iZdroj fotografie: Depositphotos
Čištění pekáčů a plechů může být velmi náročné, zvláště pokud se vám tam něco usadí a zapomenete na to. Pomůže vám kečup

Čištění pomocí jedlé sody

Jedlá soda je podle webu iReceptář alfou a omegou veškerého domácího čištění, protože se hodí prakticky na cokoli. Její použití je nenáročné, efekt prakticky okamžitý a možnosti kombinace dosti široké. Na jakoukoli připáleninu nasypte trochu jedlé sody a zakápněte ji vodou. Soda začne velmi rychle pěnit, nechte ji tedy na povrchu působit asi 10 minut. Pak už jen nádobí opláchněte teplou vodou a máte hotovo. Na opravdu odolné nečistoty pak web Pretty-Úklid doporučuje kyselinu citronovou. A Chalupáři-Zahrádkáři zase nedají dopustit na hořčičný prášek.

Jak proti odolným nečistotám na nádobí bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články