Co s úrodou cuket: Světe div se, dá se z nich udělat i kečup

Cuketová sezóna trvá poměrně dlouho a pěstitelé občas tápou, jak s mnoha plody naložit. Řešením je překvapivě kečup.

Bohatá úroda cukety i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Cuketa je plodinou, která není nikterak náročná na pěstování, ale zároveň z ní bývá tradičně bohatý výnos. Je tedy nedílnou součástí letního jídelníčku většiny zahradníků a milovníků zeleniny. V kuchyni je velice variabilní, oblíbená je smažená v trojobalu, grilovaná a nebo jako součást zeleninového leča. Pokud jste podobných pokrmů z cukety již přejedeni, zkuste ji zpracovat jinak – poslouží jako ingredience pro domácí kečup.

Recept na domácí kečup z cukety

Tradičně používanou surovinou pro výrobu kečupu jsou rajčata. Ten si ale můžete překvapivě připravit i z cukety a šikovně ji tak zpracovat. Na cuketový kečup budete potřebovat:

  • 1,5 kg oloupané cukety
  • 0,5 kg cibule
  • 300 g cukru
  • 2 pol. lžíce soli
  • 4 ks hřebíčku
  • 4 ks bobkového listu
  • 120 ml 8% octa
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 500 g rajčatového protlaku

Nejprve nakrájejte cibuli najemno, cuketu oloupejte a pokrájejte na kostičky. Na hluboké pánvi pokrájenou zeleninu orestujte, přidejte cukr, sůl a přiveďte za stálého míchání k varu. Přidejte bobkový list a hřebíček (použít můžete sítko na koření), přikryjte pokrývkou a vařte 30 minut. Poté zeleninu rozmixujte do hladka mixérem, přidejte rajský protlak a zamíchejte. Vařte dalších 15 minut, kečup mezitím zhoustne. Nakonec ho přelijte do sterilizovaných sklenic, a ty postavte na několik minut víčkem dolů.

Jak uskladnit cuketu, vyzkoušet můžete například zamražení iZdroj fotografie: Pixabay

Skladujte cuketu až do Vánoc

Aby cuketa plodila co nejdéle, je potřeba se sklízením neotálet a pravidelně trhat již mladé plody. Cuketa tak ve snaze vytvořit semena bude tvořit další a další. Jinak tomu bude ve chvíli, kdy byste chtěli cuketu skladovat ve sklepě. V tomto případě nechte cuketu na rostlině do té doby, než přestane zcela růst a slupka bude zcela tvrdá. Když na ni poklepete, ozve se dutý zvuk. K uskladnění se hodí jen nepoškozené plody utržené i se stopkou. V suchém sklepě vám vydrží i několik týdnů.

Cuketa bude chutnat skvěle i zavařená

Jak zpracováváte nadbytek cukety?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články