I když řepa na první pohled vypadá jako velmi odolná plodina, zdání může tak trochu klamat. Při výsevu se vyplatí pohlídat si teplotu.
Červené řepě se daří, když se vysévá přímo do přívětivé náruče země – nikdy se ji proto nesnažte předpěstovávat třeba na parapetu, zdůrazňuje web TakToJeNášSvět. Ale vyžaduje teplo, protože je zranitelná vůči drsnému chladu a mrazu.
Kdy správně vysít řepu
Řepu k výsevu si vybírejte mimo jiné i podle toho, jak dlouho budou její bulvičky zrát. Rané odrůdy mohou skončit na talíři už za 80-110 dní, středně rané odrůdy za 110-130 dní a pozdní odrůdy si dávají na čas a prodlužují své zrání na více než 130 dní (podle mých zkušeností však bývají nejvhodnější k uskladnění).
Namáčení ve slané vodě
Než se semena dotknou půdy, namořte je v roztoku slané vody, který se připravuje z čajové lžičky soli rozpuštěné ve dvou litrech vody (dvě hodiny bohatě stačí). Tím je zbavíte všech patogenů a podpoříte je v klíčení. Tato slaná kolébka, která semínka přibližně dvě hodiny ošetřuje, jim dodává sílu a ochranu a připravuje je na další cestu. Podobný návod doporučují Chalupáři-Zahrádkáři i při sázení cibule.
Jakmile se semena probudí, zasejte je do řádků vzdálených 25-35 cm od sebe, přičemž každé semeno by mělo být zahrabáno 1-2 cm hluboko. Půdu jemně přitlačte (a dejte pozor, aby se teploty vzduchu pohybovaly nejméně okolo 10-12 stupňů Celsia). Půdu jemně přitlačte a poté záhon zalije. Nic víc nebude třeba, jak radí web DesateroTváříOsobnosti.
Řepu správně prořeďte
Jedinečnost červené řepy spočívá v jejím semeni, z něhož se rodí více semenáčků. Jakmile tedy vyrostou, vyberte k dalšímu pěstování pouze sazenice s nejtmavšími listy, čímž se zajistí, že každá rostlina bude mít ke svému plnému rozvoji maximální prostor. Na tento krok určitě nezapomínejte, jinak budou vaše řepy spíše malé a bez chuti.
A pokud budete chtít svůj záhon pohnojit, vyzkoušejte dřevěný popel. Stačí vám pouhá polovina šálku na metr čtvereční, aplikovaná nejlépe společně s čajovou lžičkou močoviny. Tato ověřená směs zlepšuje růst a chuť řepy lépe, než mnohé komerční prostředky.